recepty
Komentáře
Přehled komentářů
2 krémové sýry (žervé, lučina) rozmícháme s trochou smetany či mléka, osolíme a ochutíme nastrouhaným křenem. Plátky tvrdého sýra potřeme připraveným krémem, srolujeme a posypeme paprikou či nasekanou pažitkou. Rolky klademe na listy hlávkového salátu a obložíme ředkvičkami či jinou zeleninou.
Lívance s houbami
(Pavluša, 22. 10. 2007 14:12)
Očištěné a na plátky nakrájené houby podusíme na tuku. Asi 20 g droždí rozdrobíme v troše teplého mléka a necháme vzejít kvásek. V 1/2 l mléka rozmícháme 250 g hladké mouky a 1 vejce, přidáme kvásek a umícháme hladké těsto. Necháme v teple vykynout a pak přidáme houby. V malé pánvi pečeme lívance.
Príloha: špenát
Pizza s mletým masem
(Pavluša, 22. 10. 2007 14:09)200 g mletého masa opečeme na pánvi nasucho. Tuk, který se vypeče, sebereme a zpěníme na něm cibuli, přidáme zpět maso, osolíme, opepříme, pokapeme kečupem a dusíme. Přídáme na plátky nakrájené žampiony, proužky papriky a čtvrtky rajčat. Listové těsto rozválíme a dáme do tukem vymazané formy. Poklademe náplní z mletého masa a hustě posypeme sýrem. Pečeme v horké troubě.
Krůtí prsa dušená na víně
(Pavluša, 22. 10. 2007 14:06)
Maso nakrájíme na plátky, prošpikujeme je slaninou, osolíme, opepříme a opečeme na oleji s drobně nakrájenou cibulku. Pak podlijeme 2 dl červeného vína a dusíme. Mezitím na másle osmažíme na kolečka nakrájenou mrkev a nasekanou petrželku. Přídáme k masu a dodusíme společně. Šťávu zjemníme máslem.
Příloha: opečené brambory
Vinařský guláš
(Pavluša, 22. 10. 2007 13:57)
Na 2 lžících sádla osmahneme do zlatova 2 drobně pokrájené cibule. Přidáme 600 g vepřového plecka nakrájeného na kostky a opečeme za stálého míchání do hněda. Zaprášíme lžičkou sladké papriky, zalijeme 3 dl bílého vína, přídáme 2 rajčata a 2 papriky, obojí drobně pokrájené a na mírném ohni dusíme, až se omáčka odpaří a zhoustne. Solíme až před dokončením.
Příloha: chléb
Palačinky mňam mňam
(Pavluša, 19. 10. 2007 15:47)
Mléko, vajíčko, hladká mouka, sůl, eidam, šunka či šunkový salám
Z mléka, mouky, vajíčka a špetky soli uděláme klasické těsto na palačinky a upečeme je nejlépe na sucho na teflonové pánvi. Po té na palačinky naskládáme proužky eidamu a šunky a dáme na chvilku prohřát do mikrovlnky.
Svařené víno
(Pavluša, 19. 10. 2007 15:41)
O,5 l vína s 1 lžičkou koření (skořice, hřebíček, nové koření, badyán, lípa, meduňka) krátce povaříme a osladíme.
Na zdraví!
Kotlety se smetanou a brambory
(Pavluša, 19. 10. 2007 15:36)
Kotlety, šlehačka, brambory, sůl, pepř, paprika, eidam (množství dle počtu strávníků)
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a rozprostřeme na vymazaný pekáč. Na ně naskládáme brambory nakrájené na plátky, osolíme a posypeme sladkou paprikou. Pak zalijeme šlehačkou a dáme do vyhřáté trouby(cca 200 st.)Asi po 20 minutách přidáme nastrouhaný eidam a necháme dopéct.
Příloha: zeleninový salát a samozřejmě vínko, nejlépe suché červené
Rizoto
(Pavluša, 19. 10. 2007 15:30)
500 g vepřové plece, sklenička zeleninového leča, 2 hrnky rýže, 3 hrnky vody, sůl, pepř, cibule, sádlo, eidam
Plec nakrájíme na malé kousky, osmahneme na pánvi na cibulce, osolíme, opepříme, pak přidáme lečo a společně podusíme. Opranou rýži dáme do zapékací misky společně s vodou, přídáme směs masa se zeleninou, promícháme a dáme dopéct do trouby. Na talíři kopečky rizota posypeme nastrouhaným eidamem.
(pokud vlastníte vysokou pánev se skleněným víkem, či remosku, nechá se vše udělat na ní-pak rýži s vodou přidáme rovnou ke směsi masa se zeleninou, přiklopíme a necháme dopéct)
Vhodná příloha: kyselá okurka, nebo zeleninový salát
Houbové ranečky
(Pavluša, 18. 10. 2007 15:59)
4 vepřové nebo kuřecí řízky, čerstvé houby, olej, hladká mouka
Vepřové (nebo kuřecí) řízky naklepeme, osolíme, opepříme.
Z čerstvých hub (mohou být i mražené nebo žampiony) si připravíme smaženici, kterou lžicí klademe do středu každého řízku.
Potom všechny konce dáme k sobě a svážeme nití do takzvaných ranečků.
Ranečky klademe do pekáče nebo zapékací misky, mírně podlijeme a pečeme cca 30 minut.
Po upečení vyjmeme na talíř a výpek zahustíme trochou hladké mouky.
Můžeme dochutit nakrájenou šunkou, hráškem.
Příloha: bramborová kaše
Vepřové maso s ananasem
(Pavluša, 18. 10. 2007 15:55)
500 g libového vepřového masa, 1 paprika, 1 rajský protlak, sůl, pepř, chilli, olej, 2 lžíce nadrobno nasekaného ananasu, jíška
Na kostičky nakrájené maso opečeme dorůžova na trošce oleje. Teprve potom přidáme sůl, pepř, špetku chilli. Pořádně několikrát promícháme a přidáme nakrájenou papriku a rajský protlak. Trochu podlijeme a dusíme doměkka.
Teprve když je maso měkké přidáváme ananas a o chvíli později šťávu z kompotu. Šťávu podle potřeby zahustíme jíškou. Necháme krátce projít varem.
Příloha: vela
Smažený sýr jinak
(Pavluša, 18. 10. 2007 15:51)
400 g tvrdého sýru - Eidam, 400 g šunky, 4 vejce, tuk, strouhanka, 1 lžička koření-např. Podravky
Budeme potřebovat čtyři jednoporcové zapékací misky (popř. jednu větší). Misky vymažeme tukem a vysypeme strouhankou, na dno každé misky nasypene 50 g strouhaného sýru, 100 g na kostičky nakrájené šunky, na šunku dáme syrové vejce, které posypeme kořením a zakončíme 50 g strouhaného sýru. Pečeme ve vyhřáté troubě cca 15 min.
Zapékaná kuřecí prsíčka
(Pavluša, 18. 10. 2007 15:43)
4 kuřecí prsíčka, 1 balení smetany, 200 g eidamu, špetka soli, špetka pepře (nechá se samozřejmě použít i koření dle vlastní chuti)
Kuřecí prsíčka naklepeme, osolíme a mírně opepříme.
Vložíme do pekáče nebo zapékací mísy a zalijeme šlehačkou. Posypeme nastrouhaným sýrem a dáme na 15-20 minut péct do trouby na 180 stupňů.
Příloha:různě upravené brambory, zeleninový salát
Kuřecí bifteky s houbami
(Pavluša, 18. 10. 2007 15:38)
40 dkg kuřecího masa,15 dkg slaniny,4 žloutky,25 dkg podušených hub,kuřecí bujon
Kuřecí maso umeleme se slaninou a podušenými houbami na masovém strojku. Přidáme rozmělněný bujón a dobře promícháme, dle chuti osolíme.
Na dno zapékacích nebo alobalových misek dáme nakrájenou cibuli a přidáme masovou směs, misku naplníme jen částečně.
Navrchu uděláme důlek. Dáme péct nebo grilovat asi 15 minut.
Potom do důlku dáme žloutek, osolíme, posypeme zeleným kořením a dáme ještě na chvíli do trouby.
recept na chřipku a nachlazení
(dronty, 14. 10. 2007 19:52)jednoduchý: Koupit min. 1/2 kg kysaného zelí, možno dochutit cibulí a paprikou, a sníst najednou!!!! Opravdu pomůže i když na zelí pak není chuť půl roku!!!!
Těstovinový salát s kuřecím masem
(Pavluša, 12. 10. 2007 14:33)
25 dkg kuřecího masa
1x balíček těstovin (vrtule, mašličky)
1x hrášek v konzervě (cca 125g)
1x červená paprika
1x žlutá paprika
1x zelená paprika
1x šlehačka
3 lžíce kečupu
půl celeru
sůl, pepř
Těstoviny uvaříme a necháme vychladnout.
Do těstovin přidáme osmahnuté kuřecí maso nakrájené na nudličky, předvařený, rozmixovaný, a vychlazený celer. Přidáme najemno nakrájené papriky, hrášek, sůl, pepř a zalijeme svařenou a vychlazenou šlehačkou s kečupem.
Můžeme přidat také žampiony, kapie, kukuřici nebo jiné přísady dle vaší chuti.
Kuřecí rolky
(Pavluša, 12. 10. 2007 14:31)
4x kuřecí plátek (řízek)
4x plátek anglické slaniny
1x šlehačka
4x proužek sýra (hermelín, niva, ementál aj. dle chuti)
sůl, pepř, máslo
na obalení vejce, hladká mouka, strouhanka
Kuřecí plátky naklepeme, na každý položíme plátek slaniny a proužek sýra. Stočíme do rolky a zpevníme párátkem. Obalíme v mouce, vejci a strouhance stejně jako řízek, ale nesmažíme! Naskládáme do máslem vymazaného pekáčku, zalijeme šlehačkou, přiklopíme pokličkou a pečeme v troubě 15 min na 220*C. Pak dopékáme bez poklice do zlatova.
Vhodné přílohy: hranolky, bramborová kaše, pečené brambory aj.
Pečené kuře s vínem a smetanou
(Pavluša, 12. 10. 2007 14:29)
1 větší kuře, 80 g másla, 300 ml smetany na šlehání, 200 ml bílého vína, špetka mletého pepře, sůl dle chuti, alobal.
Kuře omyjeme, osušíme, osolíme a opepříme. Vložíme do pekáčku, podlijeme vínem a smetanou, zakryjeme alobalem a v předehřáté troubě pečeme doměkka. Nakonec dle chuti šťávu osolíme.
Podáváme s vařenými brambory.
Houby na víně
(Pavluša, 12. 10. 2007 14:28)
500 g čerstvých hub
50 g másla
cibule
1 dl červeného vína
hladká mouka
sůl
50 g strouhaného sýra
Cibuli osmahneme na másle, přidáme nakrájené houby a dusíme do vysmahnutí šťávy. Pak ji zaprášíme moukou, trochu opražíme, podlijeme vínem a provaříme. jednotlivé porce sypeme strouhaným sýrem.
Podáváme s chlebem.
proti chřipce a nachlazení
(dronty, 11. 10. 2007 20:15)
kup si nejméně 1/2 kg kysaného zelí, přidej cibuli, ev.papričku. Sněz najednou!!!! Teplota i rýma je pryč druhý druhý den!
Recept mé moudré staré babičky a funguje!!!!
Sýrové rolky s krémem
(Pavluša, 22. 10. 2007 14:14)