recepty
Komentáře
Přehled komentářů
PIKANTNÍ KULIČKY NA JEDNOHUBKY:
Olomoucké tvarůžky odmočíme v pivu (na 1 balíček 1 dl piva). Do této hmoty přidáme strouhaný sýr, tvarujeme kuličky. V nadrobno nasekané cibuli kuličky olepíme. Ty pak dáme na čtverečky chleba nebo kolečka rohlíků a připíchneme párátkem
Zapékané olomoucké jehly
(dronty, 29. 5. 2008 14:16)
ZAPÉKANÉ OLOMOUCKÉ JEHLY:
Olomoucké tyčinky obalíme každou kolečkem měkkého salámu. Takto zabalené tyčinky položíme na zesklovatělou cibulku a ze všech stran opečeme. Když se začíná sýr tavit, zalijeme rozkvedlanými vejci, nastavenými trochou mléka. Nemícháme.
Salát z olomouckých tyčinek
(dronty, 29. 5. 2008 14:14)
SALÁT Z OLOMOUCKÝCH TYČINEK:
3 balíčky tyčinek, 2 sladkokyselé okurky, 2 cibule, 1 lžíce majonézy, mletý pepř, sůl. Tyčinky nakrájíme na kolečka potřeby osolíme
Voňavá sýrová pomazánka
(dronty, 29. 5. 2008 14:12)
VOŇAVÁ SÝROVÁ POMAZÁNKA:
Různé druhy sýrů (tvarůžky, Niva, Romadúr, Jihočeský zrající sýr) naskládáme do kameninového hrnce nebo sklenice. Jednotlivé vrstvy sýru střídavě prosypáváme pálivou paprikou, drceným kmínem, plátky cibule a česneku. Na každou vrstvu dáme jiný posyp. Po naplnění zalijeme sýry pivem, aby obsah byl zcela potopen. Zavážeme plátnem a necháme 3-4 dny zrát, až se vytvoří sýrová pasta.
Topinky s tvarůžky
(dronty, 29. 5. 2008 14:03)
Topinky s tvarůžky
2 porce
Ingredience:
chléb 4plátky, olej 2dcl
česnek, tvarůžky 200g
anglická slanina 100g
cibule, chilli koření
Popis přípravy:
Chléb opečeme na oleji,dle chuti potřeme česnekem,pokladem plátky anglické slaniny. Na 1ks topinky překrojíme 2 kolečka tvarůžků a rozložíme na topinku.Prohřejeme v mikrovlnné troubě 15sekund na plný výkon.Topinku přizdobíme jemnými půlkolečky cibule a přidáme špetku čili koření.
Pivní blues
(dronty, 29. 5. 2008 14:00)
Pivní blues, aneb hoří má panenko
4 porce
Ingredience:
100 g pivní sýr olomoucké tyčinky
100 g Niva, 100 g zralý hermelín
100 g eidam nebo uzený blok
50 g romadůr, 50 g másla
sladká i pálivá paprika
drcený kmín
sklenka světlého piva
3 lžíce sádla, 1 vejce natvrdo
petrželka, asi 8 krajíčků chleba
Popis přípravy:
Eidam, nebo uzený blok nastrouháme, ostatní sýry nakrájíme na plátky. Nastrouhaný sýr vymícháme v míse s máslem, potom postupně přidáváme ostatní druhy sýrů, přiléváme pivo. Vše vymícháme v hladkou pastu. Nakonec zamícháme koření. Z krajíčků chleba připravíme na sádle topinky, které mažeme připravenou pomazánkou a zdobíme plátky vařeného vejce, petrželkou a bohatě zapíjíme pivíčkem.
Osvěžující topinky
(dronty, 29. 5. 2008 13:59)
Osvěžující topinky
1 porce
Ingredience:
chléb, tuřanské (či jiné nakládané kyselé) zelí
uzenina (např. salám či špek), vejce, olej
česnek, kari koření, sůl, pepř
Popis přípravy:
Dejte na pánvi rozehřát olej. Krajíce chleba nakrájejte na půlky a osmažte jako topinky. Až dosmažíte poslední, máte pánev prakticky čistou a můžete pokračovat. Přidejte olej a dejte osmažit na drobné kousky (plátky, kostečky…) nakrájenou uzeninu. Pak přidejte kysané zelí a nechejte trochu osmažit. Přidejte kari (=t o nejdůležitější!!!), můžete i pepř a sůl. Topinky potřete stroužky česneku a posolte. Že je zelí hotové, poznáte podle chuti. (Až trochu zesklovatí a nebude syrové cca 10 min.) Dejte ho na připravené topinky a - máte opět čistou pánev. Pro změnu přidejte oleje a rozklepněte pár vajec. Udělejte je jako vaječnou omeletu , posolte popepřete (=nemíchat!). Tu pak rozkrájejte na menší dílky a dejte na vrch topinek se zelím.
Osvěžující topinky
(dronty, 29. 5. 2008 13:59)
Osvěžující topinky
1 porce
Ingredience:
chléb, tuřanské (či jiné nakládané kyselé) zelí
uzenina (např. salám či špek), vejce, olej
česnek, kari koření, sůl, pepř
Popis přípravy:
Dejte na pánvi rozehřát olej. Krajíce chleba nakrájejte na půlky a osmažte jako topinky. Až dosmažíte poslední, máte pánev prakticky čistou a můžete pokračovat. Přidejte olej a dejte osmažit na drobné kousky (plátky, kostečky…) nakrájenou uzeninu. Pak přidejte kysané zelí a nechejte trochu osmažit. Přidejte kari (=t o nejdůležitější!!!), můžete i pepř a sůl. Topinky potřete stroužky česneku a posolte. Že je zelí hotové, poznáte podle chuti. (Až trochu zesklovatí a nebude syrové cca 10 min.) Dejte ho na připravené topinky a - máte opět čistou pánev. Pro změnu přidejte oleje a rozklepněte pár vajec. Udělejte je jako vaječnou omeletu , posolte popepřete (=nemíchat!). Tu pak rozkrájejte na menší dílky a dejte na vrch topinek se zelím.
Osvěžující topinky
(dronty, 29. 5. 2008 13:58)
Osvěžující topinky
1 porce
Ingredience:
chléb, tuřanské (či jiné nakládané kyselé) zelí
uzenina (např. salám či špek), vejce, olej
česnek, kari koření, sůl, pepř
Popis přípravy:
Dejte na pánvi rozehřát olej. Krajíce chleba nakrájejte na půlky a osmažte jako topinky. Až dosmažíte poslední, máte pánev prakticky čistou a můžete pokračovat. Přidejte olej a dejte osmažit na drobné kousky (plátky, kostečky…) nakrájenou uzeninu. Pak přidejte kysané zelí a nechejte trochu osmažit. Přidejte kari (=t o nejdůležitější!!!), můžete i pepř a sůl. Topinky potřete stroužky česneku a posolte. Že je zelí hotové, poznáte podle chuti. (Až trochu zesklovatí a nebude syrové cca 10 min.) Dejte ho na připravené topinky a - máte opět čistou pánev. Pro změnu přidejte oleje a rozklepněte pár vajec. Udělejte je jako vaječnou omeletu , posolte popepřete (=nemíchat!). Tu pak rozkrájejte na menší dílky a dejte na vrch topinek se zelím.
Jelení skok
(dronty, 29. 5. 2008 13:56)
Jelení skok
8 porcí
Ingredience:
1ks hovězí konzerva
1 pikantní zelenina (moravanka)
10-12 stroužků česneku
kečup, cibule, sádlo, chleba na topinky, 20 dkg eidamu
Popis přípravy:
Větší cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Na sádle ji opečeme do růžova. Přidáme hovězí konzervu, nakrájenou zeleninu (včetně nálevu), utřený česnek, kečup (10polévkových lžic). Dusíme za stálého míchání až se hmota spojí a je v ní minimum vody. Podáváme na topinkách a posypeme strouhaným eidamem
Drábské maso
(dronty, 29. 5. 2008 13:54)
Drábské maso
4 porce
Ingredience:
400g libového vepřového
1 větší cibule
3 hrsti kopřivových listů
3 stroužky česneku
4 lžíce oleje, 2 dcl. piva
půl lžičky mletého zázvoru a sladké papriky
sůl, pepř, curry, chilli, pórek
Popis přípravy:
A teď to roztočíme!
Maso nakrájejte na menší kostky,přidejte na hrubo nakrájenou cibuli,kopřivy,pórek,pokrájený česnek,osolte,okořenit e,zalijte pivem a olejem.Vše lehce promíchejte a pečlivě zabalte do alobalu.Pečte asi hodinu v troubě nebo v horkém popelu na ohništi.Jako přílohu nabídněte topinky nebo brambory.Pivo pak chutná znamenitě!!
2x topinky
(dronty, 29. 5. 2008 13:53)
Cikánské topinky
Ingredience:
veka
tavený sýr se šunkou nebo uzeným
česnek, křen
Popis přípravy:
Veku ( může být i chléb ) osmažíme na malém množství oleje(nejlépe na teflonové pánvi),potřeme česnekem,rozetřeme sýr a posypeme strouhaným křenem.
Česneková pomazánka s vařeným vejcem
1 porce
Ingredience:
2 natvrdo vařená vejce
50 g rostlinného másla
100 g smetanového taveného sýra
3-4 stroužky česneku
citrónová šťáva, sůl, pažitka
Popis přípravy:
Sýr rozetřeme s tukem, přidáme jemně nastrouhaná vejce, česnek rozetřený se soli, trochu citrónové šťávy a vše důkladně promícháme. Pomazánku mažeme na chléb nebo teplé topinky a sypeme nadrobno nakrájenou pažitkou
Pařížské kotlety
(dronty, 29. 5. 2008 13:50)
• 600 g vepřové kotlety
• 200 g uzeného masa
• 100 ml kyselé smetany
• 50 g hladké mouky
• 2 vejce
• 2 lžíce mléka
• 100 g strouhanky
• koření na mleté maso
• sůl
• olej
POSTUP:
•Kotletu umyjeme, usušíme, rozdělíme na 4 plátky a dobře naklepeme. Vyklepané plátky z obou stran osolíme a posypeme kořením na mleté maso. Uzené maso pokrájíme na menší kousky a umeleme v masovém mlýnku. K pomletému masu přidáme kyselou smetanu a dobře promícháme, až vznikne krémová náplň.
•aždý plátek masa pokryjeme uzenou náplní, opatrně zavineme a spojíme párátkem, aby náplň v průběhu další přípravy nevytekla.
•Závitky obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích s mlékem a v jemné strouhance. Na pánvi rozpálíme olej a obalené závitky ze všech stran osmažíme do zlata. Hotové necháme odkapat na papírové utěrce.
•Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovou přílohou
Šunkové závitky plněné sýrem
(dronty, 29. 5. 2008 13:48)
• 200 g šunky v plátkách
• 200 g tvrdého sýra
• 3-4 stroužky česneku
• 50 g hladké mouky
• 100 g strouhanky
• 2 vejce
• sůl
• olej
POSTUP:
1.Tvrdý sýr nastrouháme, přidáme k němu prolisovaný česnek a spolu promícháme.
2.Plátky šunky rozložíme, na každý rozdělíme česnekem ochucený sýr a opatrně zavineme.
3.Naplněné závitky postupně obalíme v hladké mouce, mírně osolených rozšlehaných vajíčkách a strouhance. Celý postup ještě jednou zopakujeme.
4.Obalené závitky osmažíme v horkém oleji do zlata. Hotové je necháme odkapat z přebytečného oleje na papírové utěrce. Podáváme například s uvařenými bramborami, se zeleninovou přílohou a libovolným dressinkem.
Dobrá rada: Aby ze závitků nevytekl sýr, "utěsněte“ jejich konce kolečky syrové mrkve.
Kuře v těstíčku
(dronty, 29. 5. 2008 13:45)
• 1 kuře
• 4 vejce
• 500 ml mléka
• 500 g uzeného sýra
• 1-2 stroužky česneku
• 50 g hladké mouky
• 1 kypřící prášek
• sůl
• olej na potření pekáče
POSTUP
•Očištěné a umyté kuře rozporcujeme, osolíme a okořeníme.
•V hluboké misce rozšleháme vejce se špetkou soli, přidáme mléko, najemno postrouhaný sýr, přetlačený česnek, přesátou mouku s kypřícím práškem a vymícháme hladké těsto.
•Kousky kuřete namáčíme v těstíčku a pokládáme na vymaštěný pekáč. V horké troubě upečeme.
•Podáváme s bramborovou kaší a s plátky citrónu nebo s dušenou rýží, opékanými brambory a se zeleninovým salátem
Kuřecí kapsy s brokolicovou náplní
(dronty, 29. 5. 2008 13:43)
PRO CELOU RODINU:
• 500 g kuřecích prsíček (5 kusů)
• 150 g brokolice
• 150 g Nivy
• 1 vejce
• 1 šlehačka
• strouhanka
• mleté bílé koření
• sůl
• olej
POSTUP:
1.Umyté, osušené kuřecí prsa jemně naklepeme, ochutíme solí a mletým bílým kořením. Plátky masa nařežeme tak, aby se vytvořily kapsičky, které naplníme brokolicovou náplní.
2.Brokolicová náplň: Brokolici opláchneme, rozebereme na růžičky (můžeme použít i stopku) a v osolené vodě uvaříme do měkka. Uvařenou brokolici rozmělníme vidličkou a promícháme s nastrouhanou Nivou a s vejcem. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Směs už nesolíme ani nekořeníme, aby víc vynikla chuť brokolice a sýra.
3.Kapsy sepneme párátkem a z obou stran opečeme na horkém oleji. Podlijeme horkou vodou a pod pokličkou udusíme do měkka. Šťávu podle potřeby zalijeme smetanou a krátce povaříme (2-3 minuty).
4.Podáváme s opékanými bramborami nebo dušenou rýží a ovocným salátem.
Nakládané olomoucké tvarůžky
(dronty, 29. 5. 2008 13:34)
20 ks středně zralých kulatých olomouckých tvarůžků
3 cibule
10 ks červených chilli papriček
10 ks nakládaných okurek
20 plátků anglické slaniny
500 ml kvalitního rostlinného oleje
20 ks bobkového listu
3 lžíce francouzské hořčice
2 lžíce harisy nebo jiné pikantní paprikové pasty
římský kmín
celý barevný pepř, sůl
Příprava:
Cibuli nakrájíme na plátky. V oleji rozmícháme všechno koření. Tvarůžky rozpůlíme, potřeme harisou a hořčicí, proložíme cibulí, plátkem okurky, bobkovým listem a papričkou. Obalíme slaninou, spíchneme párátkem a vrstvíme do sklenice. Zalijme olejem s pepřem, kmínem a solí. Necháme zrát minimálně 3 dny
Řízky s hruškami
(Pavluša, 27. 5. 2008 19:44)
4 vepřové řízky, 2 hrušky, sůl, mletý pepř, 30g tuku.
Omáčka: 1-2 lžíce hladké mouky, tuk, 2 dl vody, 2 dl bílého vína, 1,25 dl smetany ke šlehání, sůl, cukr, kari koření.
Pevné zralé hrušky oloupeme, vyjmeme z nich jádřince a dužinu nakrájíme na kostky. Maso lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Na rozehřátém tuku řízky po obou stranách opečeme (nejméně 8-10 minut). Měkké maso vyjmeme a necháme v teple. Do pánve vložíme nový tuk a do rozehřátého přidáme mouku, krátce ji osmahneme, zalijeme vodou, vínem, přidáme smetanu a přivedeme k varu. Do omáčky vložíme kostky hrušek a chvilku společně prohříváme. Stáhneme z ohně, podle chuti okořeníme a omáčkou s hruškami přelijeme maso. Podáváme s pečivem.
Přírodní vepřový řízek s ořechy
(Pavluša, 27. 5. 2008 19:43)
4 plátky vepřové kýty, 100g oleje, 100g jader vlašských ořechů, 150g cibule, 1 lžíce hladké mouky, česnek, petrželka, sůl, pepř.
Plátky vepřové kýty zlehka naklepeme, po okrajích nařízneme, osolíme, opepříme, obalíme v mouce a zprudka opečeme na oleji. Do oleje přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, ořechová jádra a na plátky nakrájený česnek. Vše společně osmahneme. Na talířích k řízkům přidáme cibulovo-ořechovou směs a vše posypeme sekanou petrželkou. Vhodnou přílohou jsou opečené brambory a zeleninový salát.
Plněný řízek
(Pavluša, 27. 5. 2008 19:42)
4 vepřové (telecí) řízky po cca 150g, 30g cibule, 50g hub (žampiónů), 5 lžic kysané smetany, asi 1 dl hovězího vývaru (z masoxu), 1 lžička rajčatového protlaku, 1 žloutek, hladká mouka, petrželová nať, mletý pepř, vegeta, sůl, olej.
Cibuli, petrželku a houby nadrobno posekáme a podusíme na troše oleje. Ochutíme solí, vegetu a pepřem. Zaprášíme hladkou moukou, vmícháme rajčatový protlak, 2 lžíce smetany a žloutek. Vaříme, aby vznikla hustější hmota. Řízky hodně rozklepeme. Na polovinu každého řízku dáme část houbové náplně, přikryjeme druhou polovinou řízku. Sepneme jehlicí (párátky). Řízky osolíme, zlehka obalíme moukou a na horkém oleji je z obou stran rychle opečeme. Potom je podlijeme vývarem a 3 lžícemi smetany. Přikryté doměkka podusíme. Podáváme s bramborovými hranolky.
Pikantní kuličky na jednohubky
(dronty, 29. 5. 2008 14:17)