recepty
Komentáře
Přehled komentářů
Kuře vevnitř vymažeme utřeným česnekem. Dutinu naplníme pokrájenými olomouckými tvarůžky, promáchanými s anglickou slaninou. Kuře zašijeme, osolíme, okořeníme dle chuti a dáme normálně péct. Obložíme jej v pekáči polovinami neloupaných jablek.
vepřové kotlety ala merlot
(dajana5, 2. 11. 2007 16:18)
800g vepřových kotlet,4 velké brambory, 1 menší cibule, 200ml červeného vína Merlot, 2 snítky rozmarýnu, 2 lžíce brusinek, olej, sul, pepř
Kotlety zprudka opéct po vešch stranách a potom přendat na plech, k tomu přidat omyté celé a osolené brambory.Vše pečeme ve středně vyhřáté troubě cca 180 stupnů asi tak 30 minut. mezitím nadrobno nakrájenou cibuli orestujeme ve výpeku z masa na panvi, přidáme rozmarýn,zalijeme vínem a vaříme 10 minut.Pak přidáme brusinky a krátve znovu povaříme.
Tuto omáčku podáváme k upečenému masu a bramborám.
Dobrou chut.
Kuřecí maso se sýrovou omáčkou a vínem
(Pavluša, 2. 11. 2007 15:40)
250 g sýru Niva, 150 g sýru Eidam, 100 ml mléka, 30 ml bílého vína (suché), 500 g kuřecích prsíček, 7 g koření (Steak....), 200 ml oleje, 10 g rozmarýnu
Kuřecí prsíčka nakrájíme na menší nudličky, vložíme do oleje s kořením, promícháme a osmažíme na pánvičce.
Až budeme mít maso osmažené, zasypeme Nivou a postupně přidáváme Eidam, po rozpuštění sýra dále přidáváme mléko a bíle víno a pod pokličkou dusíme 5 minut.
Hotovou omáčku mužeme zasypat rozmarýnem pro výraznější chuť a vůni!
Příloha: rýže, těstoviny, opečené brambory, pečivo a samozřejmě zbytek vínka (nebo větší část vínka, záleží na tom, kolik jste ho během vaření upili)
Mlsavé špalíčky ke skleničce
(Pavluša, 2. 11. 2007 15:33)
1 listové těsto, sýr na strouhání, niva, šunka nebo šunkový salám, podle chuti pepř, sůl či jiné koření, vejce na potření, syrečky (pro gurmány), na posypání dle výběru kmín, mák nebo sezam
Listové těsto rozválíme a potřeme rozšlehaným vejcem. Navrch klademe uzeninu, poté posypeme sýrem dle chuti, případně dosolíme či opepříme.
Těsto svineme na délku do pevného válečku a necháme ztuhnout v chladničce (pro lepší krájení).
Mezitím rozpálíme troubu. Ztuhlý váleček pokrájíme na dva až tři centimetrové špalíčky a poklademe na pečící papír na plech.
Špalíčky potřeme vajíčkem a můžeme ještě posypat solí, kmínem, mákem nebo sezamovým semínkem.
Špalíčky jsou dobré i jen se sýrem.
Příloha: vínko, jaké zrovna doma najdete, ev. pivko
Nakládaný balkánský sýr
(Pavluša, 2. 11. 2007 15:28)
500 g balkánského sýra, 8 stroužků česneku, 1 lžíce vegety, 2 lžíce červeného celého pepře, 1 hrst pažitky, 1 hrst petrželky, 100 ml panenského olivového oleje
Sýr nakrájíme na malé kostky a vložíme do zavařovací sklenice.
Do mísy dáme prolisovaný česnek, nasekanou pažitku, petrželku, pepř, vegetu a vše důkladně promícháme s olejem a takto připravenou zálivku nalijeme na kostky sýra.
Sklenici uzavřeme a necháme 2 dny uležet v chladničce.
Příloha: pečivo zelenina, bílé vínko
Vepřový závitek se smetanovou omáčkou
(Pavluša, 2. 11. 2007 15:24)
600 g vepřové kýty, 100 g uzeného masa, 2 čerstvé žampióny, 2 lžičky vegety, 1 špetka drceného jalovce a mletého pepře, 40 g tuku, 40 g slaniny, 1 cibule, 1 šálek smetany, trochu bílého vína, 1 kostka maggi- šťáva k vepřovému masu, česnek podle chuti
Vepřové maso naklepeme, posypeme drceným jalovcem a vegetou. Potřeme nádivkou.
Nádivku připravíme z mletého vepřového masa, uzeného masa a čerstvých žampiónů, obojí krájené na kostičky. Dochutíme a s vymícháme bílým vínem a maggi kostkou. Přidáme pepř a utřený česnek a zabalíme závitky, které převážeme nití nebo spíchneme párátky.
Závitky opečeme ze všech stran na rozpáleném tuku, pak přidáme na kostičky krájenou slaninu a zpěníme cibuli. Podlijeme vodou a dusíme. Měkké závitky vejmeme, přidáme šťávu k vepřovému masu, provaříme a zjemníme smetanou.
Příloha: těstoviny, rýže, knedle
Marinované houbové kloboučky
(Pavluša, 2. 11. 2007 15:17)
500 g houbových kloboučků (z lesních hub nebo žampionů), 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 bobkový list,1 kostka masoxu, bylinky bazalka a tymián, 2 lžíce citrónové šťávy, 100 ml octa, 2 lžíce olivového oleje, 2 lžíce kečupu, 1 špetka soli, 1 špetka pepře, 200 ml vody
Očištěné kloboučky hub vložíme do kastrůlku s vodu, kostkou masoxu, bylinkami a s citrónovou šťávou. Přivedeme k varu a vaříme mírným varem téměř doměkka. Pak scedíme a necháme vychladnout.
Do druhého kastrůlku nalijeme ocet, drobně nakrájenou cibuli, česnek vcelku, bobkový list a uvedeme do varu. Pod pokličkou necháme vařit na mírném plameni, dokud cibule nezměkne. Pak přimícháme olej, kečup, sůl a pepř. Horkou omáčku nalijeme na kloboučky hub, zakryjeme pokličkou a vychladlé dáme do chladničky do druhého dne uležet. Před podáváním vyndáme česnek a bobkový list.
Servírujeme v menších miskách jako předkrm, nebo k vínu.
Příloha: pečivo
Kuřecí maso na olivách
(Pavluša, 2. 11. 2007 15:13)
4 kuřecí řízky, 1 cuketa, 1 červená cibule, 15 černých oliv, 3 rajčata, 1 lžíce olivového oleje, 1 špetka soli a pepře, 1 hrst bazalky, nejlépe čerstvé, 1 lžíce pesta, 2 dcl bílého vína
Kuřecí řízky nakrájíme na nudličky. Rajčata oloupeme, vykrojíme vnitřky a nakrájíme na nudličky. Cuketu neloupeme, ale rozpůlíme a vydlabeme jádřinec, nakrájíme na půlměsíčky.
Do pánve dáme olivový olej a zprudka na něm osmažíme kuřecí maso, osolené, opepřené a s pestem. Poté maso vyndáme a vložíme nakrájenou červenou cibuli, lehce osmažíme a zpět vložíme kuřecí maso, přidáme na kolečka nakrájené olivy a lehce osmažíme.
Přidáme ostatní zeleninu a nasekanou bazalku. Vše zalijeme bílým vínem a necháme asi 30 minut podusit.
Příloha: těstoviny, salát, nebo jen tak
Je to výborná lehká večeře, dá se jít jen tak samotné, nebo si můžete připravit nasekaný ledový salát a směs dát navrch. Dále-li na těstoviny, sypeme parmezánem.
na Silvestra
(dronty, 1. 11. 2007 20:43)
Cinske placičky= 400 g vepřového masa, 1 lžíce oleje,1 lžíce maggi,1 lžíce worchestru,1 lžíce solamylu,1 lžička soli,1 lžička pepře,1 lžička kari,1 lžička chilies,1 lžička papriky,2 syrová vejce,4 menší cibule.
Vše se smíchá a smaží na oleji. Nejlépe k tomu topinky!!!!
Hrníčkový ovocný koláč
(Pavluša, 29. 10. 2007 8:34)V míse smícháme 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek moučkového cukru, 1 vanilkový cukr a rozpuštěnou osminku másla. Odebereme 3/4 hrnku vzniklé žmolenky, do mísy přidáme 1 vejce, 1 hrnek mléka a 1/2 prášku do pečiva. Zamícháme a nalijeme na vymaštěnou koláčovou formu. Pak poklademe ovocem, posypeme žmolenku a pečeme v troubě asi 180 st. vyhřáté, cca 40 minut.
Desatero:
(Hádé keré su, 28. 10. 2007 21:17)
Desatero pre štíhlú líniu
Tož si dajte kafíčko, pořádný kus dortu, hoďte nohy na stůl a poslůchajte.
Naučím vás Desatero pro štíhlů líniu.
1. Dyž neco jíte a nikdo vás nevidí, tož to nemá žádné kalorie.
2. Dyž do seba cpeš čokoládu a chlastáš k temu slivovicu, tož tá ti ty kalorie zruší.
3. Dyž sa postaráš, aby všecí okolo přibrali víc kilo než ty, tož budeš najštíhlejší.
4. Dyž sa vás bude cpat víc, tož sa počítajů kalorie enom temu, kerý sní najvíc.
5. Jídlo, co sníš v kině a nebo u televize popřípadě u počítača, polárka, oplatky, sušenky, to sa nepočítá, protože to patří do zábavy a né do
jídla.
6. Kakao, brendy, topinky, dorty, chleba se sádlem, špek a klobásky neobsahujů kalorie, dyž sa jijů ze zdravotních důvodů.
7. Jídlo, keré sníte, dyž vaříte, taky nemá kalorie, protože to nejíte, ale koštujete.
8. Jídlo, keré má stejnů barvu, taky neobsahuje kalorie. Třeba dyž sníte špenát a pistáciovů zmrzlinu, tož to je jak dybyste nesnědli nic.
9. Obezita je nemoc a tož je potřeba pořádně sa nadlábnůt, aby s ňů tělo mohlo pořádně bojovat.
10. Ženská bez břucha je jak hrnek bez ucha. A ženská bez řiti je jak váza bez kvítí.
Tož vidíte, že možete byt spokojené se svojů postavů aj bez diety. A eště jedna můdrá věta na závěr. Dojde doba, kdy tlustí budů hubení a hubení budů studení.
A tož hore do plavek.
PROVENSÁLSKÉ KUŘE
(herrmannek, 28. 10. 2007 17:09)Strouhanou mrkev, celer a petržel (podle chuti) dáme na dno pekáčku, přidáme olej a zalijeme hrnkem vody. Na směs zeleniny poklademe naporcované, osolené, opepřené a očesnekované kousky kuřete (výborná jsou i kuřecí stehýnka). Přidáme 2 rajské protlaky a 1 celý malý ostrý kečup. Posypeme provensálským kořením. Necháme přes noc uležet a na druhý den pečeme asi 1h a 15 min.
Pivní roštěnky
(Pavluša, 26. 10. 2007 16:27)
4 plátky roštěnky naklepeme, osolíme, potřeme česnekem, zalijeme 2 dcl piva a necháme v chladničce do druhého dne uležet.
Lehce opepříme (nebo použijeme speciální koření na roštěnky) a na oleji opečeme asi 4 minuty po obou stranách.
Na hotové roštěnky posadíme volské oko, obložíme cibulí nakrájenou na kolečka, přidáme kopeček hořčice. Zbylý tuk po smažení zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem a chvíli povaříme.
Příloha: rýže, brambory, knedle
Kuřecí omeleta
(Pavluša, 26. 10. 2007 16:25)
10 dkg kuřecích jater, 1 cibule, 2 vejce, pepř, sůl
Na tuku zpěníme nakrájenou cibulku, přidáme pokrájená játra a orestujeme. Zalíjeme rozšlehanými osolenými vjeci, opepříme a necháme ztuhnout.
Příloha: bramborová kaše, zeleninový salát
Zapečený chléb
(Pavluša, 26. 10. 2007 16:23)
1 bochník chleba (asi 3/4 kg), 20 dkg šunky, 15 dkg tvrdého uzeného sýra, 2 rajčata, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžičky nasekané bazalky, 3 lžíce oleje (nejlépe olivového)
V bochníku chleba uděláme zářezy tak, abychom ho celý neprořízli a zářezy byly od sebe asi 2 cm. Plátky šunky překrájíme na čtvrtky, sýr na 2 cm použky, rajčata a cibuli na kolečka. Utřený česnek smícháme s olejem a bazalkou.
Chléb položíme na alobal, do každého zářezu vložíme šunku, sýr, rajče, cibuli a pokapeme česnekovým olejem. Alobal dobře uzavřeme, vložíme na mřížku do trouby a asi 20 minut rozpékáme. Pak alobal rozevřeme a ještěh chvíli dopékáme.
Příloha: pivko
Kančí maso na víně
(Pavluša, 26. 10. 2007 16:18)
1 kg zvěřiny osolíme a okořeníme (asi 8 pepřů, 3 jalovce, koření na divočinu, tymián, bazalka).
Poklademe slaninou (asi 10 dkg) a na kolečka nakrájenou cibulí. Podlijeme vodou a 1 dl červeného vína. Upečeme doměkka a před podáváním kuličky koření vyjmeme.
Příloha: brambory, brusinky
Pivní roštěnky
(Pavluša, 26. 10. 2007 16:15)
4 plátky roštěnky naklepeme, osolíme, potřeme česnekem, zalijeme 2 dcl piva a necháme v chladničce do druhého dne uležet.
Lehce opepříme (nebo použijeme speciální koření na roštěnky) a na oleji opečeme asi 4 minuty po obou stranách.
Na hotové roštěnky posadíme volské oko, obložíme cibulí nakrájenou na kolečka, přidáme kopeček hořčice. Zbylý tuk po smažení zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem a chvíli povaříme.
Příloha: rýže, brambory, knedle
Kuře na čínských polévkových nudlích
(Pavluša, 26. 10. 2007 16:08)
Do pekáče dáme rozpuštěné máslo, rozlámané čínské nudle, koření dle chuti, cibuli nakrájenou na kolečka a kuřecí maso nakrájené na kousky, podlijeme vodou. Během pečení často podléváme.
(množství dle počtu, chuti a hladu strávníků)
Minutka Gyros
(Pavluša, 26. 10. 2007 16:05)
Plátky kuřecího masa naklepeme, ochutíme kořením Gyros, potřeme hořčicí s křenem a obalíme v polohrubé mouce. Pak smažíme v rozpáleném tuku. Po opečení dáme na jednu stranu plátek anglické slaniny, na druhou stranu plátek eidamu. Vložíme zpět do pánve slaninou dolů a krátce (do rozpuštění sýra) osmahneme.
Příloha: různě upravené brambory, zelenina
Brdlajs
(Pavluša, 26. 10. 2007 16:01)
1 kg vařených brambor, 40 dkg hrubé mouky, 30 dkg másla, 3 vejce sůl, asi 40 dkg uzeného masa
Uvařené brambory oloupeme a nastrouháme, přidáme kousek rozpuštěného másla, vejce, špetku soli a tolik mouky, aby se těsto nelepilo na místu.
Rozválíme na plát a vykrajujeme kolečka, Na každé dáme lžičku uzeného masa, nakrájeného na drobné kostičky. Zabalíme jako buchty a urovnáme na vymazaný pekáč. Necháme chvilku odpočinout. Pečeme dorůžova, upečené potíráme zbylým máslem.
Kuře mnoha vůní
(dronty, 13. 11. 2007 18:17)