recepty
Komentáře
Přehled komentářů
Suroviny :
6 větších brambor, 300 g salámu vysočina, 200 g slaniny, 200 g sýra niva, 150 ml smetany ke šlehání, 3 stroužky česneku, zelenina na oblohu
Postup :
Brambory lehce povaříme, částečně zchladíme a rozkrojíme na půl. Každou polovinu lžičkou vydlabeme a plníme připravenou směsí. Směs vyrobíme z nastrouhaného salámu, sýru a smetany. Na jednotlivé brambory pokládáme plátky slaniny, uložíme na pekáč, přikryjeme alobalem a v rozehřáté troubě zapékáme. Brambory podáváme se zeleninovou oblohou
Uzená žebírka
(dronty, 15. 3. 2008 13:22)
Uzená vepřová žebírka
4 uzená vepřová žebra, 200g sušených švestek, 2 lžíce, medu, špetka majoránky, 1 lžička čerstvě umletého pepře, lžička skořice, 3 rozdrcené hřebíčky, 2 polévkové lžíce slivovice, 0,5 dcl vývaru ( dávám jeden Masox na půl litru vody)
Do vývaru, v době než začne vařit dáme uvedené koření, švestky rozkrájené na kousky a na závěr, než začne vřít přidáme med a slivovici. Omytá žebírka naskládáme na pekáč, zalijeme vřelým vývarem a dáme do trouby péci přikryté, často obracíme. Zhruba po hodině odkryjeme a dopečeme.
Origoš se podává s drobně nakrájenými domácími těstovinami, které přelijeme omáčkou se švestkami, My se tím ládujeme s chlebem…mimochodem tedy a je to taky fantazie, neděs se šílený kombinace koření, omáčka má velmi jemnou chuť, koření se výsledně chuťově „nepere“
( můžeme přidat ještě 3 lžíce hrozinek, já je nedávám, páč je věčně doma nemám….)
Dobrou chuť
Kolínka ( recept od Risky)
(dronty, 29. 2. 2008 21:53)
3 cibule, 2 hlůavičky česneku, vepřová kolena, kmín, sůl, kyselé zelí
Cibuli nakráíjíme na hrubo, česnek nakrájíme a rošku roteřeme.
Do pekáče dáme půl nakríjené cibule, kolena nařízneme a do řezi vložíme česnek. osolíme, okmínujeme, podle chuti přidáme další koření. Dáme do pekáče na cibuli, přidáme 4 dcl vody a přiklopené pečeme 1,30 při teploptě 190 st. Pak přidáme druhou polovinu cibule. A pečeme dalších 30 minut. Potom kolena vyjmeme, na dno pekáče dáme kysané zelí, na to dáme otočená kolena a pečeme dalších 30 minut.
Zkuste!!!!!!
Paráda!
(dronty-Risk, 10. 2. 2008 13:41)
Nejúžasnější jogurtové řízky
Ingredience: 8 prsních kuřecích řízků, 1 velký hustý bílý jogurt, 2 celá vejce, 4 stroužky česneku, sůl, pepř, další koření dle chuti
Postup přípravy: Kuřecí řízky naklepeme, osolíme a opepříme a namáčíme do jogurtové marinády. Tu připravíme smícháním jogurtu, vajec, česneku, opět soli a pepře a já přidala pálivé grilovací koření. Pak maso přendáme do uzavíratelné nádoby a uložíme v lednici. Nejdříve druhý den vyndáváme řízky z marinády, obalujeme ve strouhance a opatrně smažíme.
Řízky jsou hodně křehké, chuť úžasná, kdo zažil, nechce jinak. Připravila jsem takto i řízky z vepřové kýty, kterou pro její "suchost" nepoužívám téměř vůbec. Ty byly po "jogurtové" úpravě šťavnaté, výborné, můj konzervativní manžel jen slintal.
Kuřecí závitky s nivou
Ingredience: 500 g kuřecích prsíček, niva, šunka, šlehačka, pepř, sůl, kousek másla na vymazání formy
Postup přípravy: Maso nakrájíme jako na řízky, naklepeme, osolíme a opepříme. Na každý kousek masa položíme šunku, na hranolky nakrájenou nivu a zatočíme do roládky. Roládky vložíme do vymazané zapékací mísy a zalijeme šlehačkou a poklademe kouskem nakrájeného másla. Pečeme cca 30 minut, dokud se nevytvoří kůrčička.
Podáváme s rýží nebo brambory.
Čínské zeleninové nudle s kuřecím
(Pavluša, 4. 2. 2008 14:18)
Kuřecí prsíčka s kostí i kůží osolíme, posypeme sekanou saturejkou a opečeme na olivovém oleji. Čínské nudle uvaříme. Nivu nastrouháme.
Papriku, brokolici, mrkev očistíme a spolu se šunkou drobně pokrájíme, orestujeme a smícháme s uvařenými čínskými nudlemi.
Dochutíme sójovou omáčkou a nastrouhanou nivou. Prsíčka servírujeme na hnízdě zeleninových nudlí.
Listové tyčinky plněné nivou
(Pavluša, 4. 2. 2008 14:15)
Listové těsto necháme rozmrazit. Nivu nastrouháme.
Listové těsto na pomoučněném vále vyválíme na ne příliš tenkou placku. Polovinu posypeme částí nivy. Posypanou část přeložíme neposypanou částí a vyválíme. Placku obrátíme a stejným způsobem postupujeme, dokud není celý plát všude "naplněn" nivou.
Placku nakrájíme na 3cm široké a 10cm dlouhé proužky. Proužky rozválíme na tenoučkou placku a zamotáme do žížalky. Pak ji dlaněmi uválíme do tvaru tkaničky. Tkaničku přeložíme v půlce a zamotáme jako "vánočku" ze dvou proužků. Zapracujeme konečky, aby se nerozmotaly, poskládat na plech, potřít rozkvedlaným vejcem. Decentně ozdobit nastrouhanou nivou.
Pečeme ve vyhřáté troubě do zlatorůžova.
Smažák s překvapením
(Pavluša, 4. 2. 2008 14:06)
Chléb nakrájíme na tenké krajíčky. Eidam a nivu nastrouháme a smícháme je s mletou sladkou paprikou. Česnek oloupeme a prolisujeme.
Vejce rozklepneme a vmícháme do něj česnek. Připravíme si strouhanku na obalení.
Krajíčky chleba pomažeme z obou stran taveným sýrem. Důkladně je obalíme v sýrové směsi, česnekovém vejci a strouhance. V pánvi si rozpálíme olej a smažák s překvapením v něm smažíme dozlatova.
Podáváme se zeleninou nebo zeleninovým salátem a třeba i sklenicí piva.
Brambory plněné nivou-dodatek
(Pavluša, 4. 2. 2008 14:04)
Plech s plněnými brambory nivou vložíme do předehřáté trouby a zapečeme.
Plněné brambory nivou podáváme horké. Při podávání dáme na každou plněnou brambory kopeček zakysané smetany.
Brambory plněné nivou
(Pavluša, 4. 2. 2008 14:03)
Brambory vydrhneme. Vydrhnuté brambory ve slupce uvaříme téměř do měkka. Brambory podélně rozřízneme a vydlabeme tak, aby vznikly mističky. Plech vymažeme sádlem.
Česnek oloupeme a rozetřeme. Nivu nastrouháme. Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky a smícháme s nivou. Každou mističku opatrně vytřeme sádlem a česnekem. Naplníme ji nivou, posypeme mletou paprikou a nakonec dáme nahoru plátek slaniny
Těstoviny s nivou a kuřecím masem
(Pavluša, 4. 2. 2008 14:02)
Těstoviny si uvaříme podle návodu na obalu.
Cibuli očistíme a nasekáme najemno. Slaninu nakrájíme na drobné kostičky. Maso očistíme a nakrájíme na kousky. Na první pánvi rozpustíme kostičky slaniny, přidáme cibuli a necháme zesklovatět. Pak vložíme kousky kuřecího masa, osolíme a orestujeme.
Ve druhé pánvi rozpustíme nastrouhanou nivu, okořeníme, jemně přisolíme, zalijeme smetanou a prohřejeme.
Na talíře rozdělíme těstoviny, přidáme masovou směs a zalijeme omáčkou. Těstoviny s nivou a kuřecím masem ihned podáváme.
Nivové chuťovky
(Pavluša, 4. 2. 2008 13:59)
Bylinky – petržel, pažitka, bazalka – opereme, osušíme a pokrájíme. Máslo nakrájíme na kousky a necháme změknout. Ořechy umeleme nahrubo.
Nivu nastrouháme. Vmícháme ji do žervé a společně s máslem vše ušleháme do pěny. Pak do základu chuťovek vmícháme bylinky, hrst ořechů a podle chuti sůl a pepř. Solíme málo, protože niva je slaná.
Ze vzniklé hmoty tvarujeme malé kuličky, které obalujeme ve zbylých mletých oříšcích smíchaných s pepřem.
Nivové chuťovky dáme alespoň na 30 minut do chladničky ztuhnout. Kdo ochutná, toho už rozhodně nemusíte pobízet.
Rajčata s nivou
(Pavluša, 4. 2. 2008 13:58)
Česnek oloupeme a rozdrtíme. Nivu nastrouháme.
V menší misce rozmícháme olej s česnekem a bazalkou. Marinádu necháme uležet v lednici. Můžeme ji klidně připravit předem.
Rajčata omyjeme a rozčtvrtíme. Pokud jsou větší, nakrájíme je na osminky. Rajčata naskládáme je hluboké mísy. Osolíme je, opepříme a nakonec zalijeme česnekovou marinádou. Nivu nastrouháme.
Těsně před podáváním posypeme marinovaná rajčata bohatě nivou a ještě špetkou bazalky. Rajčata s nivou jsou vynikající přílohou k nasucho opečeným toastům z veky, který namáčím do marinády. Skvělé jsou také s čerstvým chlebem s máslem
Niva s balkánským sýrem
(Pavluša, 4. 2. 2008 13:57)
Nejprve nakrájíme nivu (asi 350 g) na kostky. Krájíme je o velikosti čtverce 0,5cm a přidáme do mísy. Balkánský sýr (cca 200 g) jemně nastrouháme do mísy s nivou. Sýry opatrně promícháme.
Přidáme do nich tatarskou omáčku (5 lžic), sójovou omáčku (2 lžičky), chilli, kari koření a nakonec koření na gyros a vše pořádně zamícháme. Hotovou pomazánku necháme asi 30 minut chladit v lednici.
Mezitím si můžeme připravit pečivo, ke kterému budeme pomazánku servírovat. Vhodné jsou topinky nebo teplý chléb.
Zapíjíme pivem ze 7. schodu, nebo bílým vínkem
Elixír žívota
(Pavluša, 30. 1. 2008 15:04)
Vezmi 350 g očištěného česneku, rozetři jej jemně a vlož do hliněné nádoby. Zalej pak 200 g čistého lihu. Nádobu pevně uzavři a ulož do temného a chladného místa na deset dní. Nálev pak přeceď přes hustou látku a dobře vyždímej. Ponech opět uležet dva až tři dny. Potom pij po kapách s mlékam jak dále uvedeno.
První den k snídani jednu kapku, k obědu dvě, k večeři tři, druhý den k snídani čtyři kapky, k obědu pět, k večeři šest a pak pokračuj stále výše až do dne pátého, kdy požiješ k večeři 15 kapek. Vždy dodržuj dávku mléka, která nesmí převýšit 50 g. Šestého dne si k snídaji dopřej ještě 15 kapek, k obědu 14, k večeři 13 a sedmého dne pak k snídani 12 kapek, k obědu 11 a k večeři 10. A tak snižuj dávky až do dne desátého, kdy k večeři vezmeš jen jednu kapku. Jedenáctého dne požij k snídani 15 kapek, k obědu a k večeři po 25 kapkách a dne dvanáctého po třikráte 25 kapek. Potom vždy po 25 kapkách až do úplného spotřebování letkvaru.
Tato kůra zbavuje tělo přebytečných tuků, zahání srdeční choroby a vysoký krevní tlak, předchází bolestem hlavy a čistí zrak.
kuřecí plátky dle kamaráda
(dronty, 13. 1. 2008 13:33)
Kuřecí řízky nakrájíme na centimetrové nudličky a naložíme do kyšky nebo jogurtu. Nejlépe do druhého dne.
Pak smícháme hladkou mouku se lžicí červené papriky a lžicí grilovacího koření. Nudličky, vyjmuté z "nálevu" řádně obalíme v této směsi a dáme na rozpálený olej osmažit.
Masová směs
(Andel_Pane, 13. 1. 2008 13:21)
králík nebo může být i jiné maso dle libosti, porek, kukuřice, hrášek. No prostě podle chuti každého, olivový olej
Králíka nebo jiné maso nakrájíme na nudličky, dáme ho na rozehřátou pánvičku a přidáme zeleninu, zakápneme olivovým olejem a opečeme po obou stranách do zlatova.
Jako příloha můžou být bramboráčky, brambory na všechny způsoby atd...
Mexické kuře s čokoládovou omáčkou
(Bozzpro, 26. 11. 2007 20:24)
Ingredience
1 kuře o hmotnosti 1,5 kg, sůl, čerstvě mletý pepř, hladká mouka na obalení, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 4 feferonky, 3 lžíce vepřového sádla, 1 lžíce červeného vinného octa, 250 ml drůbežího vývaru, 2 dužnatá rajčata, 50 g strouhaných mandlí, špetka koriandru, špetka mletého hřebíčku, 1 lžíce strouhanky, 50 g hořké čokolády.
Příprava
Kuře naporcujeme na 8 dílů, opláchneme je a osušíme. Díly osolíme, opepříme a obalíme v mouce. Cibuli a česnek oloupeme. Podobně jako feferonky vše nadrobno nasekáme. V pánvi rozehřejeme sádlo. Kuřecí díly na něm po všech stranách dozlatova opečeme a vyjmeme. Do uvolněné pánve přidáme cibuli, česnek a feferonky. Vše opečeme a přilijeme ocet. Vrátíme kuřecí díly, přilijeme drůbeží vývar, přikryjeme a zvolna dusíme 20 minut. Rozehřejeme gril. Rajčata spaříme, sloupneme, odstraníme semena a dužninu nakrájíme na kostičky. Smícháme mleté mandle, koření, strouhanku a rajčata. Čokoládu najemno nastrouháme. Kuřecí díly poskládáme do žáruvzdorné nádoby a dokřupava grilujeme. Do šťávy přidáme mandlovou směs a několik minut povaříme. Mícháme a postupně přidáváme čokoládu, až se rozpustí. Ostrou čokoládovou omáčkou kuřecí díly přelijeme.
Kuře na estragonu
(Bozzpro, 26. 11. 2007 11:38)
Kuře na estragonu
Ingredience
1 kuře bez drůbků (1, 2 kg), 2 lžíce citrónové šťávy, Díly osolíme, opepříme a obalíme v mouce, 2 stonky estragonu, 40 g másla, 2 lžíce na kostičky nakrájené šalotky, 125 ml bílého vína, 250 ml drůbežího vývaru, 4 lžíce zakysané smetany, 2 žloutky, 1 lžíce plnotučné hořčice
Příprava
Do kuřete vetřeme citrónovou šťávu, sůl a pepř. Do břišní dutiny vložíme 1 stonek estragonu. Kuře po všech stranách dozlatova opečeme na rozehřátém másle. Přidáme zbývající estragon a krátce opečeme. Přilijeme víno a vývar. Přikryjeme a při střední teplotě pečeme 45 minut. Kuře vyjmeme a uchováme horké. Rozmícháme zakysanou smetanu, žloutky a hořčici. Přimícháme do šťávy, prohřejeme, ale nevaříme.
Kuře pečené v solném plášti
(Bozzpro, 25. 11. 2007 21:41)
Ingredience
1 čerstvé kuře o hmotnosti nejméně 1,7 kg, čerstvě mletý pepř, 1 velký svazek bylinek (např. kerblík, petrželka, bazalka, estragon, dobromysl, tymián), 2 stroužky česneku, 2 kg jemné mořské soli, 2 bílky.
Doba přípravy
Kuře opláchneme a osušíme. Do povrchu i dutiny vetřeme pepř. Z bylinek otrháme lístky. Česnek oloupeme. Vše najemno nasekáme. Kůži na přístupných místech uvolníme od masa a pod ní zatlačíme bylinkovou směs. Troubu předehřejeme na 180°C. Mořskou sůl nasypeme do mísy a smícháme ji s bílky, až vznikne soudržná tvarovatelná hmota. Nesmí však vzniknout měkké těsto. Jednu třetinu hmoty rozprostřeme v síle 1 cm na dno hlubokého pekáče. Přiložíme kuře a pečlivě ho přikryjeme vrstvou zbývající hmoty. Kuře musí být zcela zakryté. Pekáč zasuneme na spodní lištu trouby a kuře pečeme přesně dvě hodiny.
Přílohy
Kuře podáváme v solném krunýři ozdobené čerstvou zeleninou.
Těstovinový salát
(dronty, 25. 11. 2007 21:08)Uvaříme ve slané vodě těstoviny, nejlépe barevné vrtulky. Scedíme a propláchneme studenou vodou. Připravíme cca 25-30 dkg nakrajeného měkkého salámu, pár rajských jablíček, zelenou a červenou papriku, cibuli,. Přidáme těstoviny, a koření. Nechácá se na vůli kkuchařky, pažitka, petrželka, pepř i jiné. Pak dáme tatarskou omáčku, nebo bílý jogurt. S tatarkou je to lepší. Dáme na chvilku do ledničky.
Grázlův mls
(dronty (od Riska), 15. 3. 2008 20:45)