recepty
Komentáře
Přehled komentářů
4 kotlety, 3 stroučky česneku, 200g paprikového bůčku, 1 cibule, 150g šunky, 200g nivy, sůl, pepř, olej.
Kotlety bez kosti naklepeme, osolíme a opepříme. Nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme do hněda a těsně před dokončením přidáme hrubě posekaný česnek. Tuto hmotu položíme na polovinu řízku, položíme plátek nivy, řízek přehneme, zaklepneme okraje a pečeme asi 5 minut na každé straně.
Řízky Esterházy
(Pavluša, 27. 5. 2008 19:40)
Pro 6 osob - Oblíbené jídlo pro sváteční příležitosti podle paní M.Reidingerové. Zvláště vhodné pro hosty.
Na osmince másla zpěníme středně velkou cibuli do skleněna, zasypeme lžičkou sladké papriky. Naklepané osolené a opepřené vepřové řízky (6)po obou stranách opečeme, podlijeme a dusíme. Asi po 20 minutách přidáme na jemném struhadle nastrouhanou kořenovou zeleninu (2 mrkve, půl celeru, 1 petržel), asi 2 feferonky a několik plátků usušené houby zvané pestřec (zastupuje lanýže, které nemíváme v zásobě). Podusíme do měkka a zalijeme litrem zakysané smetany zahuštěné hrubou moukou. Omáčka sice nemá ten hedvábný charakter jako obvyklá svíčková, ale strouhaná zelenina a hrubá mouka jí dodávají výbornou chuť. Můžeme podávat s knedlíkem, s rýží, ale nejvíce chutná s moučnými noky. K jídlu se pije nejlépe plzeňské pivo.
Řízek naruby
(Pavluša, 27. 5. 2008 19:32)
Lze dělat z vepřového z kuřecího i králičího masa. Připravené řízky velice malinko osolíme a naklepeme ve strouhance aby se strouhanka vtlačila do masa. Potom je namočíme v rozšlehaném vejci. Zprudka opečeme na pánvičce na oleji. Pak řízky narovnáme nastojato do pekáčku. Zalijeme směsí 2 dl vody 3 lžíce kečupu 3 lžíce hořčice a 1 lžíci vegety (podravky). Zalité řízky upečeme doměkka. Nejlepší jsou s bramborovou kaší.
Řízky v majonéze
(Pavluša, 27. 5. 2008 19:31)
5 řízku (vepřová kýta, kotleta) 2 vejce 10 dkg majonézy sladká paprika trošku pálivé papriky 1 polévková lžíce sojové omáčky (případně magi) 1 vrchovatou lžíci solamylu.
Vše řádně promícháme a vyšleháme až vznikne nálevový lák. Řízky naklepeme z obou stran, osolíme a opepříme a pak zalijeme lákem. Takto necháme řízky v lednici 3 - 5 dnu zaležet. Nakonec pečeme na oleji jako obyčejné řízky. Jako přílohu podáváme hranolky nebo s vařenými brambory.
Řízky v těstíčku
(Pavluša, 27. 5. 2008 19:30)
4 vepřové řízky (nebo kuřecí), 2 celá vejce, 1 lžička soli, 1/2 lžičky pepře, 1 lžička warchesteru, 1 lžička maggi, 1 lžička hořčice, 2 lžíce solamylu a 2 stroučky česneku. Do těstíčka maso naložíme na 24 hod.
Poté opečeme.
Příloha: brambory, bram. salát, + zeleninový salát
Trojité řízky
(Pavlusa07, 27. 5. 2008 19:28)
4 plátky vepřové krkovice, plátkový sýr Eidam, plátky šunkového salámu, sůl, pepř, vejce, mouka, strouhanka, hořčice, tuk na smažení.
Z vejce, mouky a strouhanky si připravíme těstíčko na obalování. Maso naklepeme, posolíme, popepříme, potřeme slabě hořčicí, položíme na něj plátek sýra, opět slabě potřeme hořčicí, na sýr plátek šunky a obalíme šikovně (plátky spojí hořčice, lze i použít párátka) v těstíčku. Usmažíme v horkém tuku do zlatova. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.
Kotlety s cibulovou omáčkou
(Pavluša, 26. 5. 2008 19:30)
4 libové kotlety, 2 cibule, sůl, hladká mouka, olej, sladká paprika. 2 lžičky rajčatového protlaku, 200 g kysané smetany
Omyjeme a mírně naklepeme kotlety. Osolíme a poprášíme je moukou. Cibuli nakrájíme na půlkolečka
V pánvi opečeme dozlatova kotlety z každé strany 5 minut. Maso vyjmeme ze šťávy a odložíme do tepla.
Cibuli osmahneme, poté posypeme paprikou, přidáme protlak, smetanu.
Omáčku povaříme a vložíme do ní ještě na 2 minuty kotlety na prohřátí.
Příloha: restované brambory, hranolky, rýže
Jablečné vlnobití
(Pavluša, 26. 5. 2008 19:28)
3 vejce, 3 lžíce horké vody, 220 g cukru, 4 lžíce oleje, 1 lžička skořice, 1 lžička kakaa, 3 lžíce rozinek, 3 lžíce nakrájených ořechů, 2 hrnečky oloupaných a na kostky nakrájených jablek, 200 g polohrubé mouky, ½ sáčku prášku do pečiva
Celá vejce našleháme s horkou vodou, cukrem, olejem, kakaem a skořicí. Vmícháme jablka, propláchnuté rozinky, ořechy a prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Těsto rozetřeme na tukem vmazaný a strouhankou vysypaný plech.
Pečeme ve středně vyhřáté troubě – asi 170 st. C, půl hodiny.
Horové vlnobití poznáme podle toho, že se těsto odlepuje od krajů pekáče.
Vychladlý moučník můžeme polít čokoládovou polevou.
Sýrová roláda
(Pavluša, 26. 5. 2008 19:27)
30 dkg tvrdého sýra, 30 dkg měkkého salámu, 4 taveného sýru, ½ kostky másla, l menší cibulku, l kyselou okurku, 3 lžičku hořčice, 3 vařená vejce, 3 papriky (červená, zelena, žlutá), 1 Maggi Harmonie s chutí bylinek
Sýr rozložíme na pečící papír na větší plech a dáme do horké trouby rozehřát.
Tavený sýr, máslo, nadrobno nakrájenou cibulku, nastrouhanou okurku, hořčici a natvrdo uvařené nastrouhané vajíčko smícháme a vytvoříme nádivku, kterou ochutíme Maggi Harmonii s bylinkami.
Roztavený sýr přes pečící papír srovnáme válečkem. Když je sýr téměř vychladlý, potřeme ho 1/3 nádivky a klademe na něj salám.
Na salám rozetřeme zbytek nádivky a potom rovnoměrně klademe na proužky nakrájenou paprikou.
plát srolujeme, zabalíme do alobalu či pečícího papír a dáme ztuhnout do ledničky.
Květák pod čepcem
(dronty (evaly), 26. 5. 2008 17:33)
KVĚTÁK „POD ČEPCEM“:
1 květák, 400 g mletého masa, 2 vejce, 1 cibule, strouhaný muškátový oříšek, pepř, sůl. Do mletého masa vmícháme drobně nakrájenou cibuli, vejce, přidáme 1/8 l vody, osolíme, opepříme, ochutíme muškátem. Do vymazané zapékací mísy naskládáme růžičky uvařeného květáku, ochucené mleté maso. Zapékáme asi 50 minut, před dopečením položíme na povrch 2 lžíce másla.
Ztracená kuřecí játra
(dronty (evaly), 26. 5. 2008 17:28)
ZTRACENÁ KUŘECÍ JÁTRA:
150 g kuřecích jater, 6 rohlíků, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 3 vejce, 2 dl mléka, petrželka, pepř, sůl. Pokrájené rohlíky zalijeme horkým mlékem a přikryjeme. Játra, cibuli, česnek pomeleme, přidáme k rohlíkům spolu se žloutky. Osolíme, opepříme, promícháme a zlehka vmícháme ušlehaný sníh z bílků, nasekanou petrželku. Zapékací misku vymažeme tukem, vysypeme strouhankou, rozetřeme polovinu směsi. Poklademe vejci uvařenými natvrdo a zakryjeme zbytkem směsi. Pokapeme máslem a upečeme.
Chalupářský pekáček
(dronty (evaly), 26. 5. 2008 17:19)
CHALUPÁŘSKÝ PEKÁČEK:
1 kg vepřového plecka (libového bůčku), 2 klobásy (myslivecká, aj.), 2 cibule, 4 stroužky česneku, grilovací koření, drcený kmín, sůl. Maso nakrájíme na kostky, osolíme a osmahneme na rozpáleném sádle. Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, cibuli a plátky česneku. Podlijeme vodou a asi 1 hodinu pečeme v troubě. K měkkému masu přidáme nakrájenou zeleninu (1 cuketa, 1 červená a žlutá paprika, 4 rajčata), ochutíme grilovacím kořením, kmínem a zasypeme 100 g strouhaného sýra. Dopékáme, až se sýr roztaví. Podáváme s chlebem.
Pivní roštěnky
(dronty (evaly), 26. 5. 2008 17:05)
PIVNÍ ROŠTĚNKY:
Roštěnky naklepeme, osolíme, potřeme česnekem, zalijeme 2 dl piva a necháme v chladničce do druhého dne uležet. Lehce opepříme a na oleji opečeme 4 minuty po obou stranách (jako minutku). Na hotové roštěnky posadíme „volské oko“, obložíme cibulí nakrájenou na kolečka, přidáme kopeček hořčice. Zbylý tuk po smažení zaprášíme hladkou moukou, zalijeme vývarem a chvíli povaříme.
Houbařova dobrota
(dronty (evaly), 26. 5. 2008 15:09)
HOUBAŘOVA DOBROTA:
300 g vepřového masa osolíme a za občasného podlévání upečeme v troubě. Na másle podusíme 300 g různých hub, ochutíme kmínem, pepřem a solí. Upečené maso nakrájíme na plátky, položíme do vymazaného pekáče, zasypeme houbami a zalijeme 3 vejci rozšlehanými v 1/2 l mléka. Posypeme strouhaným sýrem, sekanou petrželkou a v troubě zapečeme.
Řízky v sýrové peřince
(dronty (evaly), 26. 5. 2008 14:51)
ŘÍZKY V SÝROVÉ PEŘINCE:
4-8 plátků krkovice, 300 g strouhaného sýra, 1 šlehačka sůl. Plátky masa naklepeme, osolíme a obalíme v těstíčku z vejce, hladké mouky a mléka. Osmažíme po obou stranách na oleji dozlatova. Do vymazaného pekáče naskládáme osmažené plátky, zasypeme je sýrem a zalijeme šlehačkou. V předem vyhřáté troubě zapečeme, podáváme s hranolky
Madlenčina kotleta
(dronty (evaly), 26. 5. 2008 14:07)
MADLENČINA KOTLETA:
4 kotlety, 1 nožka klobásy, 2 plátky šunky, 1 cibule, 1 rajče, 1 jablko, 2 stroužky česneku, 100 g tvrdého strouhaného sýra, grilovací koření, mleté jalovcové koření, sůl. Naklepané kotlety osolíme, potřeme grilovacím kořením a po obou stranách opečeme. Na dno olejem vymazané remosky dáme vrstvu nakrájené cibule, na kterou položíme polovinu kotlet. Posypeme kolečky pikantní klobásy osmažené spolu s plátky česneku a okořeníme jalovcovým kořením, překryjeme plátky šunky. Nahoru položíme zbytek kotlet, kolečka rajčat a posypeme strouhaným sýrem. Pečeme doměkka, před dopečením posypeme ještě trochou strouhaného sýra smíchaného s nastrouhaným jablkem
Kuřecí roládky
(dronty (evaly), 26. 5. 2008 14:05)
KUŘECÍ ROLÁDKY:
Plátky kuřecích řízků naklepeme, osolíme, opepříme a potřeme hořčicí. Na každý kousek masa položíme plátek sýra a šunky. Svineme do roládky, zajistíme nití nebo jehlou. Obalíme v hladké mouce a prudce opečeme v rozpáleném tuku. Podlijeme horkou vodou a dusíme v tlakovém hrnci 20-30 minut. Šťávu zahustíme zakysanou smetanou. Podáváme s brambory nebo rýží.
Kuře na čínských nudlích
(dronty (evaly), 26. 5. 2008 11:24)
KUŘE NA ČÍNSKÝCH POLÉVKOVÝCH NUDLÍCH:
Do pekáče dáme rozpuštěné máslo, rozlámané čínské nudle, koření (podle chuti), cibuli nakrájenou na kolečka a kuřecí maso nakrájené na kousky, podlijeme vodou. Během pečení často podléváme. Podáváme bez přílohy.
Minutka "Gyros"
(dronty (evaly), 26. 5. 2008 11:09)
MINUTKA „GYROS“:
Plátky kuřecího masa naklepeme, ochutíme kořením Gyros, potřeme hořčicí s křenem a obalíme v polohrubé mouce. Smažíme v rozpáleném tuku. Po opečení dáme na jednu stranu plátek anglické slaniny, na druhou stranu plátek sýra Eidam. Vložíme zpět do pánve slaninou dolů a krátce (do rozpuštění sýra) osmahneme. Podáváme s brambory (nejlepší jsou „americké“) a zeleninovou přílohou.
Kuře v bylinkovém těstíčku
(dronty (evaly), 26. 5. 2008 10:57)Vymícháme těstíčko ze 2 vajec, trochy mléka, 3 lžic hladké mouky, 1 lžíce Solamylu, 1/2 prášku do pečiva, nasekaných bylinek (petrželka, oregano, bazalka), Vegety nebo soli. Kuřecí prsa nakrájíme na kousky, obalujeme v těstíčku a smažíme v rozpáleném tuku. Podáváme s hranolky, bramborovou kaší, zeleninovým salátem.
Rychtářský řízek
(Pavluša, 27. 5. 2008 19:41)