recepty
Komentáře
Přehled komentářů
50 dkg drůbežích jater, 50 g škvařeného sádla, 10 dkg oloupaných a nasekaných mandlí, 2 hřebíčky (umleté,nebo umlácené v hmoždíři), sůl (přidáme až ke konci, nebo solíme až chleba)
Játra s ostatními surovinami dáme do pekáčku a vložíme do trouby asi 160 st. teplé. Když se sádlo rozpustí, promícháme a zepékáme zvolna asi 30 minut.
Vychladlé mažeme na chléb.
Příloha: dobře vychlazené pivko
Šunková roláda se sýrem
(Pavluša, 26. 10. 2007 15:52)
15 dkg šunky, 10 dkg plátkového sýra, 3 vejce uvařená natvrdo, 3 dkg másla, půl kostky žervé sýra, 2 lžíce mléka, sardelová pasta, hořčice, sůl.
Tenké plátky šunky rozložíme na prkénku tak, aby se mírně překrývaly a tvořily souvislý plát. Potřeme je náplní. (nastrouháme vejce a vyšleháme s máslem, žervé, mlékem, sardelovou pastou, hořčicí, solí).
Poklademe plátky sýra, pevně stočíme do rolády a necháme v chladu ztuhnout. Krájíme šikmo na řezy, obložíme čerstvou zeleninou.
Příloha: pečivo
Papriková pochoutka
(Pavluša, 26. 10. 2007 15:47)
Čerstvé papriky omyjeme, odřízneme vršky a vydlabeme. Do paprik nasypeme trochu Vegety a vložíme plátek sýra. Na oleji opečeme dozlatova ze všech stran tak, aby se sýr roztavil, ale nevytekl. Osolíme podle chuti.
Chutnají skvěle na topince a k tomu pivko.
Hermelínové kostky
(Pavluša, 26. 10. 2007 15:45)
2 hermelíny, 8 krajíčků chleba, 2 vejce, česnek, sůl
Chleba potřeme česnekem utřeným se solí, obložíme plátky hermelínu a přiklopíme druhým krajícem chleba. Nakrájíme na kostky, spojíme párátky a namáčíme v rozšlejaných vejcích. Pak zprudka opečeme v rozpáleném tuku.
Podáváme teplé k vínu. (nejlépe bílému)
Pivní noky z mletého masa
(Pavluša, 26. 10. 2007 15:41)
500 g mletého masa, 20 dkg strouhaného sýra Niva, nakrájená čerstvá bazalka (ev. sušená) pepř, sůl, vejce, pivo, hladká mouka, Solamyl
Maso osolíme, opepříme, smícháme se sýrem a bazalkou. Ze směsi pomocí 2 lžic tvarujeme noky, které namáčíme v pivním těstíčku z vejce, hladké mouky, piva a trochy Solamylu, pepře a soli. Smažíme v rozéáleném oleji.
Zapečené žampiony
(Pavluša, 26. 10. 2007 15:35)
600 g očištěných žampionů nakrájíme na kousky a podusíme na másle. Z 80 g tuku, 60 g hladké mouky a 2 dl mléka připravíme bešamel, do kterého vmícbáme 100 g nastrouhaného ementálu. Do tukem vymazaného pekáče dáme vrstvu podušených žampionů, přelijeme bešamelem se sýrem a zapečeme v troubě. Porce na talíříchsypeme petrželkou.
Příloha: brambory
Kotlety na houbách
(Pavluša, 25. 10. 2007 16:40)Kotlety naklepeme, na okrajích nařízneme, osolíme a obalíme v hladké mouce. Sušené houby namočíme do vody, aby nabobtnaly. Na tuku osmažíme nakrájenou cibuli, přidáme kotlety, které z obou stran opečeme. Podlijeme vodou, přidáme houby a dusíme doměkka. Šťávu dochutíme worchestrovou omáčkou. Podáváme s brambory nebo rýží.
Holandské řízky
(Pavluša, 25. 10. 2007 16:37)
500 g mletého vepřového bůčku (nechá se nahradit i nastrouhaným měkkým salámem) smícháme s 250 g strouhaného sýra a vajíčkem, osolíme, přidáme koření do mletého masa a vytvarujeme z něj asi 2 cm silné placičky, které obalíme v hladké mouce, vajíčku a strouhance. Smažíme na tuku.
Příloha: různě upravené brambory, zeleninový salát
Sýrová pomazánka s bramborem
(Pavluša, 25. 10. 2007 16:27)Nastrouháme 200 g eidamu a 1 větší vařený brambor. Pak do směsi vmícháme majolku a 100 g nakrájeného salámu, přidáme utřený česnek se solí a trochu sladké papriky a promícháme. Mažeme na krajíčky chleba, či veky.
Houbovník
(Pavluša, 25. 10. 2007 16:24)50 g sušených hub namočíme a pak podusíme na másle. 4 žemle nakrájíme na kostičky, pokropíme mlékem a necháme mléko vsáknout. Mezitím utřeme 40 g másla, 3 vejce, přidáme namočené žemle, utřený česnek se solí, pepř a podušené houby. Směs zahustíme 1 lžící krupice a pečeme ve vymazaném a vysypaném pekáčku.
Topinky s brynzou
(Pavluša, 25. 10. 2007 16:22)100 g másla utřeme do pěny s 250 g brynzy, přidáme malou nakrájenou cibuli, trochu mleté papriky, lžičku hořčice a dobře promícháme. Krajíčky tmavého chleba nasucho opečeme, slabě namažeme máslem, potom brynzovou pomazánkou a posypeme pažitkou či petrželkou.
Plněná veka
(Pavluša, 25. 10. 2007 16:19)
Mezi dva máslem pomazané plátky veky vložíme plátek eidamu, přimáčkneme, obalíme ve vajíčku a strouhance, z obou stran upečeme a máme rychlou a přitom sytou večeři.
Příloha: zeleninový salát
Pórková omeleta
(Pavluša, 25. 10. 2007 16:14)Pórek očistíme a ovaříme ve slané vodě. Vychladlý nakrájíme na kolečka. Z mouky, vajec a mléka připravíme těsto, které doplníme kolečky pórku. Osolíme, dle chuti okořeníme polévkovým kořením (nebo např. gulášovým, či jiným dle chuti)a na tuku smažíme po obou stranách omelety. Hotové omelety posypeme nasekanou pažitkou či petrželkou a strouhaným sýrem. Doplníme kečupem.
Naložený točený salám
(Pavluša, 25. 10. 2007 16:10)
500 g točeného salámu nakrájíme na kolečka. Na kolečka nakrájíme také 6 cibulí a 10 sterilovaných okurek. Nálev svaříme ze 2 lžic octa, 2 lžic worchestrové omáčky, 2 lžic oleje, 2 lžic hořčice a 2 lžic kečupu. Po vychladnutí do nálevu vmícháme 1 velkou majolku. Do kameninového hrnce dáváme střídavě vrstvu salámu, vrstvu cibule a vrstvu okurek. Na každou vrstvu dáme několik lžic nálevu. Necháme 24 hodin proležet.
Příloha: chlebík, pivko
Plzeňský guláš (specialita pro Dronty)
(Pavluša, 22. 10. 2007 14:41)
600 g hovězího masa nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme a opečeme na rozpáleném sádle. Necháme chvíli dusit ve vlastní šťávě, přidáme zázvor a mletý kmín. Pak maso zalijeme sklenkou piva a dusíme. Podle potřeby ještě přilijeme vodu. Guláš zahustíme strouhaným chlebem.
Příloha: bramborové krokety, knedlíky
Příloha č. 2: Pilsner Urguel či Gambrinus
Sýrová pasta
(Pavluša, 22. 10. 2007 14:37)Nastrouháme 100 g nivy a 150 g eidamu, pak je spojíme 4 lžícemi oleje a ochutíme česnekem utřeným se solí a bazalkou (lepší je samozřejmě čerstvá) Třeme tak dlouho, až vznikne pasta. Touto pastou mažeme plátky chleba nebo veky, ale můžeme ji použít také na špagety.
Hovězí plátky na pepři
(Pavluša, 22. 10. 2007 14:34)
Silnější hovězí plátky naklepeme, na okrajích nařízneme a poprášíme moukou. Na tuku zpěníme cibuli a na ní plátky zprudka opečeme, přidáme větší množství kuliček pepře (lepší než černý je bílý, či zelený), podlijeme asi 2 dl vína a dusíme. Když je maso měkké, šťávu podle potřeby zahustíme.
Příloha: hranolky, či opečené brambory, zeleninový salát, červené víno (Zweigelrebe, či Frankovka)
Plněné cibule
(Pavluša, 22. 10. 2007 14:29)
Asi 8 větších cibulí oloupeme a dáme na 5 minut vařit do osolené vody. Pak skrojíme vršky, střed vyjmeme a cibule naplníme náplní z ochuceného mletého masa, které jsme krátce podusili na cibuli. Cibule vložíme do vymazané zapékací mísy, posypeme sýrem a zapečeme. Hotové cibule pokapeme kečupem a ozdobíme petrželkou.
Rada: nejíst před významnou obchodní schůzkou, návštěvou kulturního zařízení či pracovního úřadu
Bramborové koule
(Pavluša, 22. 10. 2007 14:23)
Asi 400 g brambor uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Oloupané brambory prolisujeme, přidáme 1/2 šálku hrubé mouky, sůl a 100 g strouhaného sýra, majoránku nebo oregano (dle chuti i česnek) Promícháme a ze směsi tvoříme koule, které obalujeme ve vejcích a strouhance. Pak smažíme ve vyšší vrstvě tuku. (můžeme samozřejmě přidat bylinky dle vlastní chuti-lepší jsou čerstvé) Podáváme k zelenině.
Příloha: pivo, vínko, tentokrát dle výběru, bílé či červené
Rybí salát
(Pavluša, 22. 10. 2007 14:18)
300 g rybího file uvaříme v troše vody s octem a solí doměkka. Necháme vychladnout. Několik okurek nakrájíme nadrobno, jablka oloupeme a nakrájíme na kostičky, cibuli a petrželku nasekáme. Majolku smícháme s jogurtem, přidáme lžíci rajčatové šťávy a šťávu z citronu. Osolíme, opepříme a dobře promícháme s nakrájenými surovinami. Necháme vychladit.
Příloha: pečivo a hlavně pivo (protože ryba musí plavat:))
Drůbeží játra v sádle s mandlemi
(Pavluša, 26. 10. 2007 15:57)