recepty
Komentáře
Přehled komentářů
800g brambor
200g plátků uzené krkovičky
100g sýra (blaťácké zlato)
2 kedlubny
40g másla
40g hladké mouky
200ml vývaru
150ml smetany
2 vejce, sůl,
máslo a strouhanka na vymazání pekáčku
Příprava:
Brambory oškrábeme, kedlubny oloupeme, vše nakrájíme na 1 cm plátky, vložíme do osolené vroucí vody a 5 minut vaříme. Scedíme. Z másla a mouky připravíme jíšku, rozředíme ji vývarem a rozšleháme. Přilijeme smetanu a asi 5 minut povaříme. Pak to necháme trochu zchladnout, vmícháme vejce a nastrouhaný sýr. Do misky střídavě rozložíme brambory, kedlubny a uzené. Přelijeme omáčkou a při 170 st. zapečeme.
Bramborová pánev
(dronty, 23. 5. 2008 14:36)
600g brambor
400g zakysané smetany
100g plátků slaniny
250g malých žampionů
250g omytých rajčat
1 velká cibule
2 lžíce oleje
tymián,černý pepř, sůl
Příprava:
Brambory uvaříme do poloměkka, scedíme a překrájíme napůl. Slaninu nakrájíme na šurší proužky, cibuli na měsíčky, žampiony a rajčata na větší kousky.
Slaninu na oleji orestujeme, vyjmeme ji a ve výpeku opečeme brambory, žampiony a cibuli. K orestované zelenině přidáme rajčata a vrátíme slaninu. Osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a prohřejeme. Podáváme se zakysanou smetanou.
Brambory s bylinkovým tvarohem
(dronty, 23. 5. 2008 14:27)
800g brambor
25g měkkého tvarohu
150g bílého jogurtu
4 vejce
1-2 lžičky hořčice
1 jarní cibulka
pažitka, petrželka, kopr,mletý pepř, sůl
Příprava:
brambory oškrábeme, v osolené vodě uvaříme. Vejce uvaříme na tvrdo. Cibuli nadrobno nasekáme. Taroh rozmícháme s jogurtem,cibulkou a větší částí bylinek.Dle potřeby osolíme a opepříme.
Brambory rozdělíme na talíře, přidáme k nim tvarohovou omáčku a rozčtvrcená vejce. Vše posypeme zbylými bylinkami.
Triky pro čistší byt
(Pavluša, 22. 5. 2008 15:27)
Okna
Aby okna při mytí v zimě nenamrzla, použijte slanou vodu.
Skvrny z oken odstraníte hadříkem namočeným do octa.
Koberce
Provoňte pokoje při vysávání. Stačí vložit do sáčku ve vysavači ampulky s vůní, které koupíte v drogerii, nebo posypte koberec pracím práškem, poté ho vysajte.
Vyčištěný koberec přetřete octovou vodou, oživíte tím jeho barvu.
na otlačená místa od nábytku položte vlhký hadr a lehce je přejeďte žehličkou. Pak vykartáčujte.
Nábytek
Dubový a mahagonový nábytek se bude hezky lesknout, pokud ho ošetříte teplým pivem.
Světlých skvrn na nábytku se zbavíte, namočíte-li korkovou zátku do rostlinného oleje a do popela, skvrnu jím potřete a pak navoskujete.
Podlaha
Parkety drhneme kartáčem jednotlivě, vždy po letech, opláchneme a okamžitě vysušíme.
Zašlou dřevěnou podlahu umyjte studeným černým čajem
Kuchyně
Pracovní plocha z nerezu se nejlépe vyleští hadříkem pokapaným stolním nebo dětským olejem.
Aby byl zářivý dřez, vyložte ho papírovými ručníky a polijte bělícím roztokem. Nechte působit 30 minut. Poté dřez opláchněte.
Zápachu v lednici se vyhnete tím, že ponecháte v lednici trochu zažívací sody v otevřené nádobě.
Koupelna
Vápenaté usazeniny odstraníte, když baterii obalíte kusem hadru namočeným v octě a necháte působit.
Spáry vybělíte práškem do pečiva na vlhkém hadříku.
Usazeniny okolo odtoku vyčistíte citronem
Ostatní
Žaluzie jednoduše vyčistíte bavlněnou rukavicí navlhčenou v roztoku čistícího prostředku
Zvířecí chlupy na čalounění odstraníte pomocí lepicí pásky omotané kolem ruky. Na velké plochy si nasaďte gumové rukavice, ponořte je do vody a pak pohovku nebo křeslo otřete.
Prach a drobečky v klávesnici PC opatrně vyluxujte
Při čištění záchodové mísy ovažte štětku hadrem a vytlačte vodu. Následně vnitřek vyčistěte bělícím roztokem a ihned opláchněte, protože tyto prostředky mohou poškodit glazuru.
Do ucpaného odtoku nasypte prášek do pečiva a zalijte trochou octa. Odtok zakryjte a počkejte až pročištění-bublání skončí. Poté jej propláchněte horkou vodou.
Nepečený dort
(dronty-Risk, 7. 5. 2008 12:34)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 tvaroh, 1 vanil. pudink, 4 dcl mléka, cukr dle chuti, vanil. cukr, 40 g másla, ovoce, piškoty
POSTUP PŘÍPRAVY
Uvaříme pudink s mlékem, cukry a po uvaření ještě do horkého vmícháme máslo. Vychladíme a do vychladlého zašleháme tvaroh. Pak si vyložíme formu, (nebo hrnec, jako já) potravinovou fólií a začneme vrstvit. Jako první jdou piškoty (můžeme je pokapat šťávou z kompotu, pokud použijeme kompotované ovoce), potom dáme pokrájené ovoce a
na to krém (můžeme samozřejmě i naopak, prvně krém a pak ovoce) a vrstvíme, dokud nespotřebujeme všechny suroviny. Je to rychlovka a moc dobré
Tiramisu
(dronty-Risk, 7. 5. 2008 12:33)
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
cukrářské piškoty (2 bal.) , 2 x šlehačka na šlehání 33%, 2 x zakysaná smetana, silná káva, cukr, troška Cinzana, kakao
POSTUP PŘÍPRAVY
Uvaříme si silnou kávu, necháme jí vychladnout a osladíme podle chuti.
Mezitím než káva vychladne ušleháme si dvě šlehačky a do ušlehaných ještě lehce zašleháme zakysanou smetanuy, osladíme a kápneme trošku Cinzana.
Do vychladlé kávy POTŘEBNÉ přidáme také pár kapek Cinzana a v této koupeli máčíme cukrářské piškoty z obou stran.
Namočené piškoty pak dáváme do nějaké formy, nebo na mísu pěkně vedle sebe.
Na piškoty pak dáváme první vrstvu bílé šlehačkové hmoty.
Opět piškoty namočené v kávě a zase vrstva bílé hmoty.
Když máme dezert pěkně hotový, můžeme horní vrstvu ozdobně zvlnit tupým nožem a šoupneme to do lednice.
Po několika hodinách, nebo ještě lépe přes noc necháme Tiramisu "pracovat" a než budeme dávat dobrotu na stůl, posypeme přes tenoulinké sítko obyčejným neslazeným kakaem.
Recept je opravdu jednoduchý, rychlý a výsledek stojí za to!
Placičky se zelím
(dronty, 7. 5. 2008 12:31)
Bramborové placičky se zelím
1 kg syrových brambor, 150 g hladké mouky, 2 vejce, 150 g kysaného zelí, trochu mléka, sůl, 2 stroužky česneku, majoránka, pepř, olej.
Nastrouháme syrové brambory, přidáme sůl, vejce, mléko, mouku a prolisovaný česnek, okořeníme a nakonec přidáme pokrájené kysané zelí. Na rozpáleném oleji pečeme placičky z po obou stranách dozlatova..
Kotlety se zelím
(dronty, 7. 5. 2008 12:29)
Kotlety se zelím
6 silnějších vepřových kotlet , 500 g kysaného zelí, 250 g zakysané smetany, 100 g anglické slaniny, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 bobkový list, 1 brambora, 6 lžiček kečupu, olej, sůl, pepř, tuk na vymazání pekáčku
Řízky naklepeme, osolíme a na rozpáleném oleji zprudka opečeme po obou stranách. Slaninu a oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a najednou osmažíme ve výpeku. Přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, zelí, bobkový list, opepříme a dusíme, dokud není zelí měkké. Pak bobkový list odstraníme. Bramboru oloupeme, omyjeme, jnajemno nastrouháme a přimícháme k zelí. Maso rozložíme do pekáčku vymazaného tukem. Na každý řízek navršíme kopeček zelí a lžičku zakysané smetany. Dáme zapéci do předehřáté trouby.
Nudle se zelím
(dronty, 3. 5. 2008 11:58)
Zapečené kysané zelí se širokými nudlemi
250 g širokých nudlí, sůl, 400 g uzených krůtích prsou, 200 g eidamu, 1 svazek lahůdkových cibulek, 1 lžíce másla, 250 g kysaného zelí, 250 g rajčat, pepř, 1 lžíce posekané majoránky,125 ml smetany
Nudle uvaříme v osolené vodě podle návodu na obalu a scedíme.Krůtí prsa pokrájíme na kostky. Sýr nastrouháme. Lahůdkové cibulky očistíme, omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Zesklovatíme je na másle. Přidáme kysané zelí a asi 5 min. podusíme. Rajčata omyjeme, rozčtvrtíme a opatrně vmícháme do kysaného zelí. Osolíme a opepříme. Troubu předehřejeme na 200 °C. Zelí, nudle, krůtí maso a nastrouhaný sýr naplníme do zapékací formy. Majoránku smícháme se smetanou a směsí nákyp zalijeme. Pečeme asi 30 min, Nákyp můžeme podávat případně zdobený majoránkou.
Kotlety se zelím
(dronty-Risk, 3. 5. 2008 11:56)
Kotlety se zelím
6 silnějších vepřových kotlet , 500 g kysaného zelí, 250 g zakysané smetany, 100 g anglické slaniny, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 bobkový list, 1 brambora, 6 lžiček kečupu, olej, sůl, pepř, tuk na vymazání pekáčku
Řízky naklepeme, osolíme a na rozpáleném oleji zprudka opečeme po obou stranách. Slaninu a oloupanou cibuli nakrájíme na kostičky a najednou osmažíme ve výpeku. Přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, zelí, bobkový list, opepříme a dusíme, dokud není zelí měkké. Pak bobkový list odstraníme. Bramboru oloupeme, omyjeme, jnajemno nastrouháme a přimícháme k zelí. Maso rozložíme do pekáčku vymazaného tukem. Na každý řízek navršíme kopeček zelí a lžičku zakysané smetany. Dáme zapéci do předehřáté trouby.
Každou porci podáváme ozdobenou lžičkou kečupu
Duo řezy
(dronty-Risk, 10. 4. 2008 9:42)
Duo řezy
Suroviny :
1. těsto
1 Makovník (směs od Vitany)
1 vejce
olej
2. těsto
160 g cukru krupice
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
100 ml oleje
100 ml vody
1 lžíce rumu
1 lžíce citronové šťávy
3 vejce
Poleva:
250 g moučkového cukru
4 lžíce citronové šťávy
Pracovní postup:
Těsto na makovník si připravíme podle návodu na obalu. Navíc potřebujeme vejce a olej.
Na druhé těsto si do misky na šlehání vložíme tři žloutky, odvážený krupicový cukr, vanilkový cukr, olej a vše vyšleháme do pěny. Přilijeme vlažnou vodu, rum, citronovou šťávu a znovu zamícháme. Vznikne poměrně řídká směs. Do odvážené mouky si rozmícháme prášek do pečiva a z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutkovou směs postupně promícháváme s moukou a sněhem.
Velký a hlubší plech vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Nejdříve na něj rovnoměrně rozprostřeme těsto s mákem, poté navrch rozetřeme piškotové těsto. Vložíme do trouby rozpálené na 190 stupňů C a upečeme. Po vychladnutí moučník potřeme citronovou polevou, kterou připravíme třením moučkového cukru s citronovou šťávou.
Moučník je lehký jako peříčko, není příliš sladký a krásně se v něm snoubí chuť máku s citronovou příchutí piškotového těsta.
Duo řezy
(dronty-Risk, 10. 4. 2008 9:42)
Duo řezy
Suroviny :
1. těsto
1 Makovník (směs od Vitany)
1 vejce
olej
2. těsto
160 g cukru krupice
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
100 ml oleje
100 ml vody
1 lžíce rumu
1 lžíce citronové šťávy
3 vejce
Poleva:
250 g moučkového cukru
4 lžíce citronové šťávy
Pracovní postup:
Těsto na makovník si připravíme podle návodu na obalu. Navíc potřebujeme vejce a olej.
Na druhé těsto si do misky na šlehání vložíme tři žloutky, odvážený krupicový cukr, vanilkový cukr, olej a vše vyšleháme do pěny. Přilijeme vlažnou vodu, rum, citronovou šťávu a znovu zamícháme. Vznikne poměrně řídká směs. Do odvážené mouky si rozmícháme prášek do pečiva a z bílků ušleháme tuhý sníh. Žloutkovou směs postupně promícháváme s moukou a sněhem.
Velký a hlubší plech vytřeme tukem a vysypeme hrubou moukou. Nejdříve na něj rovnoměrně rozprostřeme těsto s mákem, poté navrch rozetřeme piškotové těsto. Vložíme do trouby rozpálené na 190 stupňů C a upečeme. Po vychladnutí moučník potřeme citronovou polevou, kterou připravíme třením moučkového cukru s citronovou šťávou.
Moučník je lehký jako peříčko, není příliš sladký a krásně se v něm snoubí chuť máku s citronovou příchutí piškotového těsta.
Mńamka
(dronty-Risk, 10. 4. 2008 9:32)
BRAMBŮRČIN MLS
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Je to na 7-8 porcí.
Skleničky 1,5-2dcl,
750g tvarohu ve vaničce plnotučného, 1 vanilkový pudink, 0,5l mléka, 1 vanilkový cukr nebo vanilkový lusk, cukr moučka, 100g čokolády na vaření, 150ml smetany 12%, 0,5cl rumu.
Sezóní ovoce.
POSTUP PŘÍPRAVY
Bílá náplň
Uvaříme pudink necháme vychladnout. Vychladlý pudink rozšleháme, aby tam nebyly hrudky a přidáme vanilkový cukr nebo celou vanilku(lusk) a postupně zašleháme cukr moučku a tvaroh dohladka. Cukru dávám podle chuti nevážím ho.
Tmavá náplň
Čokoládu dáme do kastrůlku přidáme smetanu a rum. Necháme přejít varem, ale stále mícháme, aby se nezpálila musí se nechat zredukovat tak až zhoustne. Necháme schladnout občas promícháme.
Plnění
Jako první dáme ušlehaný tvaroh - uhladíme nalejeme schladlou čokoládu, tvaroh, čokoládu a poslední vrstva tvaroh. Necháme ztuhnout zdobíme ovocem a můžeme i šlehačkou.
Je to trošku pracnější, ale stojí to zato!!
Jogurtové řezy
(dronty-Risk, 10. 4. 2008 9:24)
JOGURTOVÉ ŘEZY
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
1 bílý jogurt (250g)
1 kelímek od jogurtu pískového cukru
3/4 kelímku oleje
2 kelímky polohrubé mouky
2 větší vejce
1 prášek do pečiva
50 g rozinek
poleva:
1 čokoláda na vaření
50 g omegy
1 polévková lžíce nugety
sekané ořechy na posypání
pikantní marmeláda
POSTUP PŘÍPRAVY
Vejce a cukr vyšleháme do pěny, přidáme olej, jogurt, mouku s práškem do pečiva, rozinky a došleháme těsto. Plech s vyšším okrajem vymažeme olejem a vysypeme hrubou moukou, nalijeme těsto a pečeme při 180C asi 10-15 minut.
Vychladlý plát překrojíme na 2 části, jednu polovinu namažeme marmeládou ,přiklopíme druhou polovinou plátu a polijeme polevou. Tu připravíme rozpuštěním uvedených surovin ve vodní lázni nebo v mikrovlné troubě. Posypeme nasekanými ořechy.
Banánové řezy
(dronty-Risk, 10. 4. 2008 9:07)
BANÁNOVÉ ŘEZY
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Těsto:
420 g hladké mouky
140 g tuku (Hera)
150 g moučkového cukru
2 vejce
1 prášek do pečiva
1 lžíce tekutého medu
Náplň:
250 g másla
1 plechovka sladkého kondenzovaného mléka
3 rozšlehané banány
Poleva:
100 g čokolády na vaření
1 lžička tuku (Iva, máslo)
cukrářské piškoty
rum
POSTUP PŘÍPRAVY
Pracovní postup:
Řezy jsou složeny z pečeného těsta, na něm je nalitá náplň, do ní jsou zastrkány cukrářské piškoty pokapané rumem, na ně se nalije zbytek náplně a vše se přikryje druhou částí pečeného těsta. Povrch se polije čokoládovou polevou.
Příprava těsta: Všechny uvedené suroviny na těsto dobře rukama propracujeme a vyválíme z něj jednu nebo dvě placky velikosti plechu. Plech si vytřeme tukem a vysypeme moukou nebo strouhankou. Vyválenou placku na něj přeneseme, přizpůsobíme její velikost a dáme upéct do trouby předehřáté na 200 stupňů.V případě, že pečeme jednu placku, po vychladnutí moučníku ji rozkrojíme na dvě poloviny. Suroviny na náplň dáme do šlehače (máslo by mělo být změklé a pokrájené na kousky) a šleháme, dokud není náplň hladká. Asi dvě třetiny náplně natřeme na spodní plát těsta, zatlačíme do ní cukrářské piškoty pokapané rumem a zakryjeme zbytkem náplně. Potom přiložíme druhý plát, moučník zatížíme například prkénkem a necháme v chladu do druhého dne. Suroviny na čokoládovou polevu zahříváme nad párou (čokoládu si předem nalámeme na kostičky) a občas zamícháme. Jakmile se vytvoří hustá poleva, potřeme jí povrch banánových řezů. Před podáváním krájíme moučník na kostky či jiné tvary a pro slavnostní příležitosti zdobíme šlehačkou a čerstvým ovocem.
Moučník mňam
(dronty-Risk, 10. 4. 2008 8:59)
Tříbarevná mňamka s tvarohem
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
3 tvarohy, 550 g pol. mouky, 3 lžíce kakaa, 100 g másla, 300 g cukru, 1/2 hrnku oleje, 6 vajec, prášek do pečiva.
POSTUP PŘÍPRAVY
Na tmavé těsto: smícháme 300g mouky, 100g másla, 100g cukru, kakao, 1 vejce 5 lžic studené vody a 1/2 prášku do pečiva.
Na světlé těsto: smícháme 250g mouky, 200g cukru, olej, 3 vejce, , 6 lžic studené vody a zbytek prášku do pečiva.
Na náplň smícháme: tvaroh, 2 vejce a trošku cukru.
Tmavé těsto vyválíme a přendáme na pečící papír, nalijeme tvaroh a zalijeme světlým těstem a dáme tak na 25 péct.
Je to opravdu skvělé a hlavně není suchá, je krásně vláčná.
Sedlákův steak
(Andel_Pane, 5. 4. 2008 14:28)
4 steaky z hov. masa
4 lžíce nivy
4 čtyři lžíce chilli
2 lžíce marinády
grilvoací koření
olej (6 lžic)
4 brambory
máslo
Postup
ve steaku vytvoříme kapsu a naplníme jí nivou utřenou s chilli. zepvníme kovovou jehlou, povrch potřeme marinádou. Posypeme grilovacím kořením, zakápneme olejem a necháme odležet.
3 minuty necháme péct po každé straně. Omytou neoloupanou bramboru obalíme alobalem, tak aby vršek rozříznutý na mřížku koukal. Grilujeme šest minut
Zbojnická rožeň
(dronty-Risk, 5. 4. 2008 14:23)
Zbojnická rožeň
Suroviny :
600 g vepřového masa (kýta, krkovice)
300 g vepřových jater
120 g slaniny
200 g cibule
3 lžíce sádla
sůl
pepř
grilovací koření
hladká mouka
Příloha:
2 papriky
3 rajčata
1 cibule
sůl
olej
citronová šťáva
Pracovní postup:
Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, lehce opepříme a pokapeme olejem. Uložíme ho do chladna (nejlépe v misce, kterou přikryjeme potravinářskou fólií). Maso necháme odpočinout do druhého dne. Před přípravou si pokrájíme slaninu na plátky, játra na kousky, plátky naloženého masa nakrájíme na odpovídající velikost. Cibuli rozkrojíme na čtvrtky a rozdělíme na lístky. Na jehly či špejle napichujeme strídavě vždy po plátku masa, slaniny, jater a cibule a opět masa až do vyčerpání zásob. Takto připravený rožeň opékáme na rozpáleném sádle a přitom ho obracíme. Můžeme také ale grilovat. Solíme a kořeníme až při konci tepelné úpravy. Doplníme salátem z paprik a rajčat. Ten připravíme tak, že si nakrájíme cibuli, rajčata a papriky a vše osmahneme na troše oleje. Jakmile zelenina pustí tekutinu, tak ji osolíme a pokapeme citronovou šťávou. Teplou zeleninu použijeme jako přílohu ke špízu, který podáváme s chlebem.
Krakonošův dlabanec
(dronty-Risk, 5. 4. 2008 14:12)
Krakonošův dlabanec
Suroviny :
I. varianta:
500 g plecka
200 g točeňáku
1 cibule
200 g žampionů nebo čerstvých hub
sůl
pepř
2-3 lžíce kečupu
olej
200 g cihly
II.varianta:
Čerstvé houby na smaženici
pepř
sůl
l cibule
1 lžička koření na čínu
zakysaná smetana
Na bramboráky:
Asi 750 g syrových nastrouhaných brambor
česnek podle chuti
2 vajíčka
polohrubá mouka podle potřeby na zahuštění těsta
sůl
mletý pepř
kmín
majoránka
2 lžíce posekané petrželky
Pracovní postup:
I.varianta - masová směs:
Maso se nakrájí na malé kostičky, salám i žampiony na plátky, cibule na kostičky. A všechno se dá dusit na olej. Na závěr se přidá kečup a nechá se ještě chvilku povařit.
II.varianta - houbová smaženice:
Na olej se dá pokrájená cibule a pokrájené houby, osolí se opepří a přidá se koření na čínu a všechno se podusí doměkka. Na závěr se přidá zakysaná smetana.
Na bramboráky:
Vypracujeme těsto a dáváme smažit na rozpálený olej. Usmažíme větší bramboráky. Na polovinu bramboráku dáme směs masa nebo smaženice a přehneme. Bohatě posypeme najemno nastrouhanou cihlou.
Katův šleh
(dronty-Risk, 5. 4. 2008 13:16)
Katův šleh
Suroviny :
750 g vepřové kýty
150 g cibule
100 g naložených okurek
100 g sterilovaných kapií (bez nálevu)
100 g kečupu
3 feferonky
olej
worcester
sůl
mletý pepř
Pracovní postup:
Plátky vepřového masa pokrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji osmažíme (orestujeme) skoro do měkka. Přidáme cibuli pokrájenou na kostičky a necháme zesklovatět. Pak vložíme pokrájené okurky a kapie, nadrobno pokrájené feferonky, kečup, několik kapek worcesteru a krátce podusíme (do změknutí masa). Nakonec dochutíme dle chuti.
Příloha: hranolky, krokety, rýže, brambory nebo pečivo.
Brambory se slaninou
(dronty, 23. 5. 2008 14:46)