recepty
Komentáře
Přehled komentářů
Tatarské maso
Suroviny :
600 g vepřové kýty
1 cibule
4 stroužky česneku
1 lžíce hořčice
1 lžíce kečupu
sůl
mletý pepř
olej
2 lžíce sterilované červené kapie
2 kyselé okurky
worcester
4 lžíce majolky
2 lžíce strouhaného křenu
pažitka
Pracovní postup:
Maso z kýty nakrájíme na plátky, lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Na pánvi rozpálíme 2 lžíce oleje a na něm maso rychle osmahneme po obou stranách. Podlijeme teplou vodou (nebo vývarem) a dusíme pod pokličkou téměř do změknutí. Když je maso téměř měkké, přidáme na drobné kostičky nakrájenou cibuli a kyselou okurku, sterilovanou kapii, hořčici, kečup a pár kapek worcesteru. Trochu promícháme a necháme společně podusit asi pět minut. Poté odstavíme ze zdroje tepla.
Připravíme si tatarskou omáčku – buď použijeme kupovanou, do které zamícháme nastrouhaný křen, nebo si ji připravíme z majolky, do které kromě křenu přidáme i špetku soli, pár kapek citrónové šťávy, trochu pepře, lžičku drobně nakrájené cibule a lžíci mléka. Touto omáčkou přelijeme maso na talíři.
Jako příloha k masu jsou vhodné brambory – vařené s pažitkou nebo třeba opečené na másle.
Poznámka:
Doba přípravy je do značné míry závislá na kvalitě masa – počítejte, že než maso změkne, bude to trvat asi hodinu a půl. Je to však doba, kdy můžete klidně dělat něco jiného a jen občas kontrolovat, zda se všechna tekutina neodpařila. Pokud ano, tak mírně podlévat teplou vodou nebo vývarem.
Pivovarský tokáň
(dronty-Risk, 5. 4. 2008 12:17)
Pivovarský tokáň
Suroviny :
600 g vepřového masa (kýta, ramínko)
2 cibule
5 stroužků česneku
(1 červená feferonka)
sůl
4 lžíce oleje (sádla)
3 lžíce hladké mouky
1 gulášová kostka
1 lžička sladké mleté papriky
2 dl světlého piva
1 zelená paprika (silnostěnná)
4 lžíce strouhaného sýra
Pracovní postup:
Vepřové maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na hranolky. Cibuli si oloupeme a nakrájíme, v kastrolu rozpálíme olej (nebo sádlo) a nakrájené maso na něm po všech stranách rychle osmahneme. Maso poprášíme moukou a necháme asi půl minuty za stálého míchání zasmahnout. Gulášovou kostku rozdrobíme do hrnečku, zalijeme horkou vodou a rozpustíme. Vše přilijeme k masu a zamícháme. Osolíme, přidáme mletou papriku, prolisovaný česnek a přilijeme pivo. Opět promícháme, přikryjeme pokličkou a dusíme, až je maso měkké. Zatím si rozkrojíme papriku, odstraníme jadérka, papriku opláchneme a nakrájíme na proužky. Obdobně si připravíme i feferonku - vypadá hezky, když je feferonka červená a paprika zelená, ale na chuť to samozřejmě nemá vliv. Obojí přidáme asi pět minut před koncem úpravy masa, promícháme a ještě chvíli povaříme. Na talíři posypeme nahrubo strouhaným tvrdým sýrem. Podáváme s rýží (dobrá je i kari rýže).
Poznámky:
Při přípravě dietnější varianty vynecháme mouku a můžeme také vypustit feferonku. Zbytek piva samozřejmě spotřebujeme k jídlu, některý ze strávníků
Námořnické kotlety
(dronty-Risk, 5. 4. 2008 12:12)
Námořnické kotlety
Suroviny :
600 g vepřových kotlet bez kostí
2 cibule
8 stroužků česneku
3 steril. okurky
1 menší plechovka sterilovaných žampionů
50 ml olivového oleje
5 lžic rajského protlaku
1 šlehačka - lze nahradit kysanou smetanou
jíška Knorr
worchesterová omáčka
pepř
Pracovní postup:
Na oleji zpěníme cibulku, přidáme osolené a opepřené maso, orestujeme, přidáme na kostičky pokrájený česnek i okurky a zalijeme dle potřeby vodou. Dusíme 10 až 15 minut do změknutí.
Pak přidáme rajský protlak, sterilované žampiony a několik kapek worchesterové omáčky, zahustíme jíškou Knorr, mírně povaříme. Přilijeme šlehačku a dochutíme.
Příloha:
Těstoviny uvaříme dle návodu, propláchneme studenou vodou. Na suché pánvi opražíme pár lžic strouhanky a smícháme s těstovinami.
Kuřecí prsa pod peřinkou
(dronty-Risk, 4. 4. 2008 18:22)
Kuřecí prsa pod peřinkou
Suroviny :
4 kuřecí prsíčka
1/2 kg drůbeží nebo míchané sekané
4 plátky plátkového sýra
4 plátky šunky
1/2 dcl oleje
sůl
pepř
Pracovní postup:
Kuřecí prsíčka naklepeme, osolíme, opepříme a dáme na olejem vymazaný pekáček. Každou porci přikryjeme plátkem šunky a kopečkem běžně ochucené sekané tak, aby bylo maso zakryté, pokapeme olejem a dáme zapéct do trouby. Před dopečením položíme na každou porci plátek sýra a necháme ho mírně roztavit. Podáváme s bramborovou kaší.
Obměna:
Kuřecí prsíčka naklepeme, osolíme, okmínujeme, potřeme rozdrceným česnekem a položíme na sádlem vymazaný pekáček. Na každou porci dáme hrstku syrového kysaného zelí a zakryjeme peřinkou ze sekané. Pokapeme rozpuštěným sádlem a dáme do trouby zapéct. Ke konci pečení mírně podlijeme vodou.
Podáváme s bramborovým nebo kynutým knedlíkem.
Ohnivá pánev čerta Šmajstrla
(dronty-Risk, 4. 4. 2008 16:57)
Ohnivá pánev čerta Šmajstrla
Suroviny :
200 g vepřového plecka /kotlet bez kostí/
400 g kuřecích řízků
200 g klobásky
1 červená paprika
1 zelená paprika
1 plechovka červených fazolí v chilli omáčce
4 střední cibule
6 stroužků česneku
200 g žampionů nebo plechovka sterilovaných
50 ml olivového oleje
2 chilli papričky /koření/
1 pórek
100 ml piva
1 kelímek strouhaného křenu
sůl
mletý pepř
Pracovní postup:
Maso pokrájíme na nudličky, klobásku na tenká kolečka, žampiony oloupeme a pokrájíme na kousky, papriky zbavíme jadřinců, nakrájíme na proužky, česnek a cibuli nakrájíme na malé kostičky.
Na rozpáleném oleji osmahneme klobásku a maso, vyjmeme na talíř, do výpeku dáme nakrájenou cibuli a česnek , přidáme papriky, žampiony a restujeme tak 3 -5 minut. Pak zpět vložíme maso, na kousky nakrájené chilli papričky nebo lžičku chilli koření, podlijeme mírně pivem a pár minut podusíme. Přidáme plechovku fazolí (dle potřeby i s trochou nálevu ) a prohřejeme. Okořeníme dle chuti. Podáváme na pánvi ozdobené jemnými kolečky pórku a hustě posypané čerstvě nastrouhaným křenem.
Přílohy: hranolky, americké brambory, pečivo
dědovo žrádýlko
(dronty-Risk, 4. 4. 2008 16:45)
Pradědovo tajemství
Suroviny :
4 vepřové kotletky bez kostí
1 balení zeleninového leča
1 cibule
8 stroužků česneku
5 lžic oleje
5 lžic rajského protlaku nebo kečupu
1 dcl piva
20 dkg strouhané Nivy / jiný sýr dle chuti /
sůl
pepř
oregáno
feferonky
8 topinek
Pracovní postup:
Na oleji zpěníme cibuli, přidáme opepřené a osolené kotletky a orestujeme z obou stran. Přendáme na talíř a do výpeku přidáme rajský protlak, zeleninové lečo, drcený česnek a pivo a mírně povaříme asi 3 minuty.
Dochutíme pepřem, solí a oreganem. Maso dáme zpět a necháme prohřát. Na talíř klademe vždy dvě klasicky připravené topinky potřené česnekem a přelejeme je šťávou se zeleninou. Na to položíme porci masa a posypeme hustě strouhanou Nivou. Ozdobíme feferonkou.
Šťouchaná buchta
(dronty-Risk, 30. 3. 2008 10:43)
ŠŤOUCHANÁ BUCHTA - rychlá, výborná !!!!
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
MOUČNÍK - 35 dkg polohrubé mouky, 20 dkg cukru, 1 prášek do pečiva, 12 dkg rozpuštěné Hery, 2 vejce, 2 lžíce oleje, 3/4 hrnku mléka, špetička soli. POLEVA - 18 dkg másla nebo Hery, 4 lžíce rumu, 3 lžíce horké vody, 30 dkg práškového cukru, 4 dkg kakaa.
POSTUP PŘÍPRAVY
MOUČNÍK - mouku, cukr, PDP a sůl promícháme, přidáme i ostatní "mokré" suroviny a promícháme. Vylijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme dorůžova. Po upečení druhým koncem vařečky našťoucháme po celé buchtě "šťouchance".
POLEVA - Máslo, rum a vodu rozpustíme a přidáme cukr smíchaný s kakaem. Vaříme do spojení.
Polevu necháme chvíli zchladnout a potom nalijeme na moučník. Pěkně postupně od prostředka, aby se poleva dostala do všech dírek. necháme ztuhnout a podáváme.
Tahle buchťajda je strašně moc dobrá a hlavně - SUPERRYCHLÁ a vhodná pro předem neohlášené návštěvy ( všechny ingredience má většina z nás doma pořád ).
Zapečené tětoviny
(dronty-Risk, 29. 3. 2008 13:27)
ZAPEČENÝ TĚSTOVINOVÝ MAZEC, hotové za 30minut
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
těstoviny (jakékoliv) počet si určete sami,já začínala s jedním balíčkem nyní dělám ze třech:,mleté maso(1/2 hovězího,1/2 vepřového)na jeden balíček těstovin, půl kila, 1 čertovská omáčka, 1 cikánská omáčka,šlehačka,pepř,sůl,bazalka,česnek,cibule,sýr na strouhání.
POSTUP PŘÍPRAVY
Dáme vařit těstoviny do vroucí osolené vody s kapkou oleje. Mezitím si připravíme vynikající omáčku. Nakrájíme si cibulku najemno a pomalu ji osmahneme ,nesmí nám zhnědnout. Poté přidáme, mleté maso-osmahneme. Přidáme
U nás jsou tyhle těstoviny nejžádanější a jsou hned pryč. veškeré koření, občas promícháme, aby se nám maso nepřipálilo. Poté vylijeme opatrně zbytek oleje, zalejeme čertovskou a cikánskou omáčkou (můžeme nahradit i loupanými rajčatami, pokud chystáte pro ty nejmenší) a nakonec přilejeme šlehačku.
není vůbec znát, že by čertovská a cikánská omáčka pálila takže je klidně mohou i děti!!!! Mezitím hotové těstoviny.
Díky šlehačce scedíme a dáme do varné misky nebo pekáče. Zalijeme hotovou masovou omáčkou a dáme asi na 10 minut zprudka zapéct do předem dobře vyhřáté trouby. Poté dáme na talíř a posypeme strouhaným sýrem
Kuřecí nudličky
(dronty-Risk, 29. 3. 2008 13:20)
Kuřecí nudličky s nivou a brokolicí
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Kuřecí prsa, cibule, česnek, sůl, pepř, brokolice, niva, smetana, olej
POSTUP PŘÍPRAVY
Prsa nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme, promícháme s prolisovaným česnekem a necháme odležet.
Nadrobno nakrájíme cibuli a spolu s masem osmahneme na oleji, přisypeme uvařenou brokolici, zalijeme smetanou a přidáme nakrájenou nivu. Vaříme, až se niva rozpustí a brokolice rozpadne.
Jako příloha jsou výborné americké brambory s česnekem.
Zázrak z Olomouce
(dronty-Risk, 29. 3. 2008 12:57)
"ZÁZRAK Z OLOMOUCE" - luxusní minirohlíčky
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Rohlíčky můžeme plnit i jinými surovinami - např. zelí+uzené maso ; špenát s česnekem ;
Rohlíčky je možné plnit i sladkými nádivkami ( pak tolik nesolíme těsto a dáme víc cukru ) - např. tvaroh, mák, povidla, ořechová nádivka, jablka, puding, ...
TĚSTO -500 g hladké mouky, 1 kostička droždí, 250 ml vlažného mléka, špetka cukru, 150 ml oleje, sůl. NÁPLŇ - šunkový salám, suchý salám, Niva. Žloutek na potření, kmín na posypání.
POSTUP PŘÍPRAVY
Do části vlažného mléka se špetkou cukru rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek. Ten přilijeme do mouky, přidáme ostatní přísady a důkladně vypracujeme vláčné těsto. Necháme vykynout.
Vykynuté těsto rozdělíme na 5 dílů. Z každého dílu vyválíme kolo, které rozdělíme na osminky. Na každý kousek těsta položíme nejprve 1/2 kolečka šunkového salámu, na to kolečko suchého salámu a navrch hromádku nastrouhané Nivy. Zabalíme do rohlíčku, začínáme širokou stranou těsta, cíp necháme pod rohlíčkem, aby se nám při pečení nerozbalil. Potřeme žloutkem a posypeme kmínem
( nebo mákem ). Upečeme dorůžova.
NEMÁ CHYBU !!!
Tchýnino kuře
(dronty-Risk, 29. 3. 2008 12:51)
TCHÝNINO VÝTEČNÉ KUŘECÍ S TATARKOU
POTŘEBNÉ PŘÍSADY
Pro 4 osoby: 600 g kuřecího masa(může být cokoliv - prsa, stehýnka,špalíčky dle chuti) , 2 větší cibule, sůl, pepř, máslo na vymazání pekáčku,tatarka light (může být i obyč.), sýr eidam plátky 100-150 g.
POSTUP PŘÍPRAVY
Vymažeme si pekáček kouskem másla, na něj poklademe na kolečka nakrájenou cibuli,pak kousky kuřete, osolíme, opepříme dle chuti.Pak zalijeme celou tatarkou (někdy, když mám víc masa naředím tatarku půlkou bílého jogurtu asi 75 g).No a nakonec zakryjeme plátky sýra.Nejprve peču asi 20 min na 250 C" zakryté, poté odkryju a ještě peču, aby sýr pěkně zrůžověl.Cibulka pustí dost šťávy, tatarka udělá taky své......takže masíčko je náramně šťavnaté a křehoučké.Někdy dávám na přilepšenou na vrstvu masa i šunku....Je to jednoduché a výborné..
Pařížské kotlety
(dronty, 26. 3. 2008 15:29)
• 600 g vepřové kotlety
• 200 g uzeného masa
• 100 ml kyselé smetany
• 50 g hladké mouky
• 2 vejce
• 2 lžíce mléka
• 100 g strouhanky
• koření na mleté maso
• sůl
• olej
POSTUP:
•Kotletu umyjeme, usušíme, rozdělíme na 4 plátky a dobře naklepeme. Vyklepané plátky z obou stran osolíme a posypeme kořením na mleté maso. Uzené maso pokrájíme na menší kousky a umeleme v masovém mlýnku. K pomletému masu přidáme kyselou smetanu a dobře promícháme, až vznikne krémová náplň.
•Každý plátek masa pokryjeme uzenou náplní, opatrně zavineme a spojíme párátkem, aby náplň v průběhu další přípravy nevytekla.
•Závitky obalíme v hladké mouce, rozšlehaných vejcích s mlékem a v jemné strouhance. Na pánvi rozpálíme olej a obalené závitky ze všech stran osmažíme do zlata. Hotové necháme odkapat na papírové utěrce.
•Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovou přílohou.
Šunkové závitky plněné sýrem
(dronty (od Riska), 26. 3. 2008 15:24)
• 200 g šunky v plátkách
• 200 g tvrdého sýra
• 3-4 stroužky česneku
• 50 g hladké mouky
• 100 g strouhanky
• 2 vejce
• sůl
• olej
POSTUP:
1. Tvrdý sýr nastrouháme, přidáme k němu prolisovaný česnek a spolu promícháme.
2. Plátky šunky rozložíme, na každý rozdělíme česnekem ochucený sýr a opatrně zavineme.
3. Naplněné závitky postupně obalíme v hladké mouce, mírně osolených rozšlehaných vajíčkách a strouhance. Celý postup ještě jednou zopakujeme.
4. Obalené závitky osmažíme v horkém oleji do zlata. Hotové je necháme odkapat z přebytečného oleje na papírové utěrce. Podáváme například s uvařenými bramborami, se zeleninovou přílohou a libovolným dressinkem.
Dobrá rada: Aby ze závitků nevytekl sýr, "utěsněte“ jejich konce kolečky syrové mrkve.
Kuřecí kapsy s brokolicovou náplní
(dronty (od Riska), 26. 3. 2008 15:21)
PRO CELOU RODINU:
• 500 g kuřecích prsíček (5 kusů)
• 150 g brokolice
• 150 g Nivy
• 1 vejce
• 1 šlehačka
• strouhanka
• mleté bílé koření
• sůl
• olej
POSTUP:
1.Umyté, osušené kuřecí prsa jemně naklepeme, ochutíme solí a mletým bílým kořením. Plátky masa nařežeme tak, aby se vytvořily kapsičky, které naplníme brokolicovou náplní.
2.Brokolicová náplň: Brokolici opláchneme, rozebereme na růžičky (můžeme použít i stopku) a v osolené vodě uvaříme do měkka. Uvařenou brokolici rozmělníme vidličkou a promícháme s nastrouhanou Nivou a s vejcem. Podle potřeby zahustíme strouhankou. Směs už nesolíme ani nekořeníme, aby víc vynikla chuť brokolice a sýra.
3.Kapsy sepneme párátkem a z obou stran opečeme na horkém oleji. Podlijeme horkou vodou a pod pokličkou udusíme do měkka. Šťávu podle potřeby zalijeme smetanou a krátce povaříme (2-3 minuty).
4.Podáváme s opékanými bramborami nebo dušenou rýží a ovocným salátem.
Kuřecí kapsa
(dronty (od Riska), 18. 3. 2008 16:58)
20 min, pro 2 osoby
2 kuřecí prsíčka
100 g másla
4 plátky jablka
1 Sedlčanský Hermelín
1 cibule
sůl, pepř, sladká paprika
Prsíčka osolíme, opepříme, rozřízneme na 4 porce a pouze lehce naklepeme. V nejvyšší části masa nařízneme kapsu, do které vložíme plátek jablka a silnější plátek Hermelínu. Plátky pečeme v troubě na másle, v průběhu pečení posypeme maso na kolečka nakrájenou cibulí a sladkou paprikou.
Podáváme se steakovými bramborami a zeleninou.
Hermelínový špíz
(dronty (od Riska), 18. 3. 2008 16:54)
25 min, pro 2 osoby
2 Sedlčanské Hermelíny
2 menší cibulky
70 g salámu Herkules
3 vejce, hladkou mouku
strouhanku na obalení
olej na smažení
Hermelín rozkrájíme na osm dílků. Přes každý dílek přeložíme plátek salámu a střídavě s cibulí napichujeme na špejli. Takto připravené špízy obalíme v trojobalu. Pozor, je nutné špízy obalit ve strouhance a vajíčku dvakrát – při smažení tak zabráníme vytékání sýra. Vložíme do rozpáleného tuku a rychle osmažíme.
Vhodná příloha: opékané brambory a tatarská omáčka.
Šumavské zapečené fleky
(dronty (od Riska), 18. 3. 2008 16:50)
40 min, pro 4 osoby
500 g širokých nudlí
3 vejce
3 Sedlčanské Hermelíny
300 g žampionů
1 cibule, 300 g hlávkového zelí
1/8 l mléka
olej, sůl, pepř, kmín
Nudle uvaříme v osolené vodě, přecedíme a propláchneme studenou vodou. Na oleji podusíme cibuli a nakrájené žampiony. Zvlášť podusíme nakrájené zelí s kmínem. Vše promícháme, přidáme na kostičky nakrájený Hermelín, sůl
a pepř. Do zapékací mísy nalijeme olej a vložíme směs, kterou zapečeme. Zalijeme rozšlehanými vejci s mlékem a dopečeme.
Hermelín s květákem
(dronty (od Riska), 18. 3. 2008 16:39)
30 minut, pro 4 osoby
400 g květáku
2 Sedlčanské Hermelíny
150 g měkkého salámu
50 g másla
cibule, pažitka, 2 papriky
1,5 dl smetany
1 vejce
sůl, pepř
Uvařený květák nakrájíme na menší kousky, promícháme
s drobně pokrájeným salámem, Hermelínem, nakrájenou cibulí a paprikou. Zalijeme rozšlehaným vejcem, přidáme sůl a pepř. Směs vložíme do zapékací misky vymazané máslem a zalijeme smetanou. Zvolna zapékáme. Podáváme s bramborem.
Papriky plněné hermelínem
(dronty (od Riska), 18. 3. 2008 16:31)
minut, pro 4 osoby
2 středně velké papriky
2 Sedlčanské Hermelíny nebo Sedlč. Smetanové Hermelíny
50 g šunkového salámu vcelku
1 malá cibule, sůl, pepř
1 lžíce majonézy, 1 lžička plnotučné hořčice
Na ozdobení: 1 Lučina, 4 listy hlávkového salátu, 2 rajčata
Papriky omyjeme, podélně rozpůlíme, vyjmeme jádřinec
a odřízneme stopku. Hermelín nakrájíme na malé kousky, salám rozkrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a pokrájíme nadrobno. Přidáme sůl, pepř, majonézu, hořčici a promícháme. Směs necháme chvíli uležet v chladničce. Půlky paprik pak naplníme připravenou směsí a ozdobíme našlehanou lučinou. Připravené plněné lusky rozložíme na omyté a osušené listy salátu a ozdobíme nakrájenými rajčaty.
Podáváme s celozrnným chlebem.
Křižánky
(dronty (od Riska), 15. 3. 2008 20:52)
Suroviny :
1,40 kg brambor, 20 dkg sýru (NIVA), 25 dkg uzeniny, 3 vajíčka, 1 špenát, sůl, pepř, kmín, sádlo na vymazání bábovky
Postup :
Na polovic uvařené brambory nakrájíme. Špenát si ochutíme.Do vymazané a strouhankou vysypané bábovky dáváme vrstvu brambor a uzeniny se špenátem. Posypeme trochou sýra a takto vrstvy střídáme. Na konec zalijeme rozšlehaným vajíčkem. Pečeme asi ½ hodiny.
Tatarské maso
(dronty-Risk, 5. 4. 2008 13:03)