recepty
Komentáře
Přehled komentářů
Holomócké indiánek:
Suroviny:
balení syrečků
šlehačka
čokoláda
marmeláda nebo džem
Postup přípravy:
Kolečko syrečků namažeme marmeládou nebo džemem, ze šlehačky uděláme indiánka a posypeme strouhanou čokoládou.
Nebojte se ochutnat...nepoznáte z čeho to je ....prakticky to je ozdobený tvaroh.
DOPORUČUJI ! ! !
Salát ze zbytků oprava ;*-)))
(Pandora, 23. 9. 2007 0:02)Dvě vajíčka natvrdo vařená a na drobno nakrájena jsem k tomu salátu ze zbytků ještě přidala. Na to bych zapomněla já stará skleroza. ;*-)))
Salát ze zbytků ;*-)))
(Pandora, 23. 9. 2007 0:00)
Když mi zbyla půlka majolky, tak jsem jí potřebovala spotřebovat.
Takže nakrájela jsem cca 10dkg. měkkého salámu na kostičky, taktéž jsem nakrájela tři středně velké sterilované okurky a jedno větší rajče, vmíchala do toho majolku, tu půlku co mi zbyla a salát byl na světě. Opepřit a osolit. Je to rychlé, je to jedle a mi to chutná. ;*-)))
Bramborák, ale trochu jinak ;*-)))
(Pandora, 22. 9. 2007 23:56)
Bramborák vcelku.
Těsto jak na bramboráky, ale k tomu si přidám předem osmahnutý na cibulce točený, nebo jiný měkký salám, vmíchám do těsta. Na vymazaný olejem pekáč pokladu těsto a zapékam při 150 stupních cca 45 minut. Je to dobré, protože my to tak jíme, místo soli a pepře dávám podravku. ;*-)))
Medailonky z mletého masa
(Pavluša, 21. 9. 2007 14:37)
500 g mletého masa, 1 vejce, 1 lžička drceného koriandru, 1 lžička sypkého bujonu, 3-4 lžíce petrželky, 2 stroužky česneku, 1 cibule, strouhanka, olej, sůl, pepř
Do mísy dáme mleté maso, přidáme vejce a vymícháme. Pak přidáme sůl, pepř, koriandr, bujon, petrželku, utřený česnek a jemně nasekanou cibuli. Vše promícháme, podle potřeby zahustíme strouhankou. Ze směsi uděláme rukama namočenýma ve vodě placičky a potřeme je olejem. Na pánví na oleji je z obou stran usmažíme. Podáváme s vařenými brambory, zeleninovým salátem, nebo pečivem.
Do směsi můžeme přidat i nakrájené žampiony, nebo strouhaný sýr.
Guláš na víně
(Pavluša, 21. 9. 2007 14:21)
600 g hovězího předního, 40 g slaniny, 2 cibule, 1 feferonka, 150 g kořenové zeleniny, 1 lžička sladké papriky, 1 lžička tymiánu, 1 šálek vývaru, víno, 2 krajíce chleba, olej, sůl, pepř
V kastrolu na 2 lžících oleje zlehka opečeme nakrájenou slaninu, poté přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, necháme zesklovatět a pak přidáme nakrájenou zeleninu. Přidáme na kostky nakrájené maso, nasekanou feferonku a lehce osmahneme. Osolíme, opepříme, posypeme lžičkou sladké papriky, tymiánu, zalijeme vínem a vývarem. Dusíme do poloměkka, přidáme nastrouhané krajíce chleba a velmi zvolna uvaříme, až je maso měkké. Podáváme s pečivem, bramborem, knedlíky a pokrm zdobíme nasekanou cibulovou natí ne cibulkou.
Steak na whisky
(Pavluša, 21. 9. 2007 14:16)
2 plátky hovězí svíčkové-bifteky, 50 ml whisky, 100 ml šlehačky, drcený pepř, olej, sůl
Lehce naklepeme maso z hovězí svíčkové, posypeme jej pepřem, urovnáme do původního stavu, zakápneme lžící whisky, 2 lžícemi oleje a necháme rozležet. Pak je opečeme z obou stran na pánvi a přesuneme na nahřáté talíře. Tuk z pánve slijeme, nalijeme na ni zbytek whisky a šlehačku. Podle chuti osolíme, opepříme a krátce povaříme. Omáčkou pak přelijeme maso. Maso můžete nechat rozležet i do druhého dne v lednici.
Podáváme s různě upravenými bramborami a čerstvou nebo sterilovanou zeleninou.
Panenka v těstě s ořechy
(Pavluša, 21. 9. 2007 14:10)
Vezměte barbínu a obalte ji jakýmkoliv těstem....
ne, vážně:
800 g vepřové panenské svíčkové, 50 g strouhanky, 50 g mletých lískových oříšků (můžou být i vlašské), 250 g listového těsta, 5 lžic jemně nasekané petrželky-natě, 2 lžíce citronove sťávy, 2 lžičky citronového pepře (nemusí být), 1 vejce, 3 lžičky provensálského koření, olej, sůl
Jednu větší vepřovou panenku osolíme, posypeme lžičkou provens. koření, pokapeme citr. šťávou a olejem a necháme rozležet. Po té vepřovou panenku opečeme ze všech stran na pánvi potřené tukem. Připravíme směs z nasucho opečené strouhanky, mletých ořísků, petrželové natě, citr. pepře, prov. koření a špetky soli. Listové těsto rozválíme na obdélník, potřeme bílkem, posypeme sypkou směsí, položíme na na ni předpečenou panenku a zabalíme do těsta. To pak potřeme bílkem a v předehřáté troubě pečeme cca 20-30 minut.
Podáváme s různě upravenými brambory a zeleninovým salátem.
Sice trošku pracnější, ale výsledek fakt stojí za to!
Vepřové karé na brusinkách
(Pavluša, 21. 9. 2007 13:58)
800 g vepřové pečeně bez kosti v celku, 150 g brusinkového džemu, 50 g cukru, lžička tymiánu, šťáva z půlky citronu, olej, sůl, pepř
Vykostěnou vepřovou pečeni osolíme a opepříme. Opečeme na oleji na pánvi ze všech stran, přendáme do pekáčku, posypeme lžičkou tymiánu a podlijeme horkou vodou. Pečeme skoro do měkka. Podle potřeby podláváme a přeléváme vypečenou šťávou. Rozehřejeme cukr s brusinkovým džemem a šťávou z půlky citronu, nalijeme přes pečeni a odkryté dopečeme do měkka.
Podáváme s opečenými bramborami nebo pečivem.
Obrácený piškot
(Pavluša, 21. 9. 2007 10:29)
8 vajec, 8 lžic cukru, 8 lžic polohrubé mouky, strouhanka, ovoce
Pekáč vyložíme alobalem až přes okraje, vymažeme tukem a posypeme strouhankou. Poklademe ovocem (hodí se mražené švestky, jablka, ale i čerstvé či konzervované ovoce) a posypeme jemně strouhankou (kompotované trošku více)
Z bílků uděláme sníh, zašleháme postupně cukr a lehce přimícháme žloutky a mouku a těsto nalijeme na pekáč.
Upečeme v troubě dozlatova. Nechá se upéct i v remosce (do ní snížít dávkování na 3 vejce)
Obrácené řízky
(Pavluša, 21. 9. 2007 10:20)
3 plátky vepřové krkovice bez kosti, 300 g strouhaného sýra, 2 vejce, strouhanka, drcený kmín, sůl, pepř
Vepřové řízky tence naklepeme, osolíme a opepříme, ev. posypeme drceným kmínem. Obalíme je ve směsi jemné strouhanky smíchané s jemně nastrouhaným tvrdým sýrem. Nakonec je protáhneme v rozšlehaných vejcích. Vložíme je do rozpáleného oleje a zvolna z obou stran usmažíme.
Příloha: vařené brambory, bramborová kaše a zelenina.
Nakládaná zelenina v soli
(Pavluša, 21. 9. 2007 10:14)Nastrouháme 1 kg kořenové zeleniny (např. mrkev, petržel, celer v poměru 3:2:1), ale můžeme přidat i květák, porek, cibuli, česnek a směs promícháme s 20dkg soli. Nandáme do skleniček s uzavíracím víčkem a je to. Zelenina vydrží celou zimu a nechá se použít do polévek, omáček. Jen pozor, pokrmy se už nesolí.
Pečené noky
(Pavluša, 21. 9. 2007 10:08)
20 dkg hladké mouky | 2 vejce | 2 žloutky | 1 hrneček mléka | sůl a pepř dle chuti | muškátový oříšek | 1 lžíce nasekané petrželky | 2 lžíce strouhanky | 10 dkg másla
Příprava:
Z mouky, vajec, žloutků, mléka a soli vypracujeme polotuhé těsto, které ochutíme muškátovým oříškem.
Vezmeme cedník s velkými dírami a těsto procedíme do prudce vařící se osolené vody. Vaříme asi 5 minut za občasného zamíchání ode dna, potom noky scedíme a propláchneme studenou vodou.
V pánvi rozpustíme máslo a osmažíme na něm strouhanku, přidáme noky a vše opékáme do zlatova.
Před podáváním přidáme petrželku.
Langoše
(Pavluša, 21. 9. 2007 10:05)
500 g hladké mouky | 3 dkg kvasnic | 1 balení zakysané smetany | 2 dcl mléka | 1 špetka soli | 1 špetka cukru
Příprava:
Mléko ohřejeme na tělesnou teplotu a přidáme kvasnice. Necháme vykvasit a vlijeme k mouce, zamícháme a přidáme zakysanou smetanu. Nakonec dáme špetku soli a cukru, necháme znovu vykvasit. Pak si s těsta vypracujeme placky a smažíme.
Po osmažení jsou chvilku tvrdé, ale hned změknou.
Kuřecí řízky dle Františky
(Pavluša, 21. 9. 2007 10:03)
6 kuřecích prsních řízků | 1/2 malé cibule | 2 malé stroužky česneku | 1/2 lžičky skořice | 1/2 lžičky mletého černého pepře | 2 špetky kari koření | 1 lžíce oleje | 1 lžíce octa | sůl dle chuti
Příloha:
bramborová kaše
Příprava:
Příprava marinády: cibuli nakrájíme velmi najemno, česnek rozetřeme, přidáme koření, olej a ocet a zamícháme.
Kuřecí maso velmi jemně naklepeme, naložíme do marinády a na 12 hodin uložíme do chladna.
Pak řízky obalíme klasicky v trojobalu a usmažíme.
Kuřecí křidýlka v zelí
(Pavluša, 21. 9. 2007 10:01)
8 křidýlek | 10 dkg slaniny | 2 cibule | 50 dkg kysaného zelí | 1 špetka grilovacího koření
Příprava:
V pekáčku osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme okapané a nakrájené kysané zelí. Položíme křidýlka a poklademe je plátky slaniny. Osolíme a posypeme grilovacím kořením. Pečeme jednu hodinu přikryté a posledních deset minut odkryjeme.
Párek v listovém těstě
(Pavluša, 20. 9. 2007 15:32)Rozválíme listové těsto (1 balíček) a rozdělíme na 8 obdélníků. Do každého zabalíme 1 nožičku párku, potřeme vejcem posyme solí, kmínem, nebo sezamovým semínkem. Položíme na plech a pečeme při teplotě 250 stupňů asi tak 15 minut
Rychlé kuřecí
(Pav luša, 20. 9. 2007 15:29)
Nakrájíme na malé kousky kuřecí prsa, nebo stehna, hodíme je na rozpálenou pánvičku s olejem přidáme koření (buď speciální směs na kuře, nebo dle své vlastní inspirace), necháme maso zatáhnout, osolíme, a poté přidáme mraženou kukuřici, nebo jinou mraženou či čerstvou zeleninu, osmažíme do měkka a v závěru můžeme přidat nastrouhaný eidam a nechat ho rozpéct. Příloha: rýže, brambory, v nejhorším i pečivo.
Hermelínové kuře
(Pavluša, 20. 9. 2007 15:16)
1 kuře, 2 hermelíny, 2 smetany na šlehání, bílý pepř, kořeníKari-thajský typ
Kuře naporcujeme, posypeme podle chuti kořením, dáme do pekáče a přidáme na plátky nakrajený hermelín a zalijeme šlehačkou. Pečeme 35-40 minut při teplotě 200 st. V průběhu pečení občas maso podlijeme vypečenou šťávou. Nakonec přidáme hrst nasekané omyté čerstvé petrželky, vše v pekáči promícháme a dáme odkryté ještě na 5 minut do trouby.
Těstoviny s kuřecím masem a brokolicí
(Pavluša, 20. 9. 2007 15:15)
200 g kuřecího masa, 180 g těstovin, drcený kmín, 200 g brokolice, 20 g hl. mouky, 200 ml mléka, 20 g másla, 80 g strouhaného sýra
Kuřecí maso nakrájíme na stejné kousky, opečeme nasucho, podlijeme trochou vody, osolíme, přidáme kmín a dusíme až maso změkne. Současně uvaříme těstoviny. Brokolici rozdělíme na růžičky, košťál oloupeme a nakrájíme na dílky. Obojí podusíme v troše osolené vody a necháme okapat. Mouku opražíme nasucho, vychladlou rozmícháme s mlékem a uvaříme na hustou omáčku, kterou zředíme trochou vývaru z brokolice. Přidáme strouhaný sýr a za stálého míchání necháme roztavit. Pak omáčku osolíme. Kuřecí maso promícháme s těstovinami a brokolicí, rozdělíme na talíře, přelijeme sýrovou omáčkou a poklademe máslem
Specialitka ze Zlaté Hané...
(Lubos.C.stph, 28. 9. 2007 16:14)