recepty
Komentáře
Přehled komentářů
kuře, kečup, fíky, sůl, grilovací koření
Kuře osolíme, okořeníme a dáme péct. Během pečení potíráme kečupem. Obracíme a podléváme. Ke konci pečení přidáme buď čerstvé nebo sušené fíky. Jako příloha se hodí rýže nebo brambory.
Těstovinový salát
(dronty, 7. 10. 2007 16:16)
Těstoviny, nejlépe barevné vrtulky, 20 dkg měkkého salámu, paprika, rajské, cibule, tatarská om., nebo bílý jogurt, sůl, pepř.
Těstoviny uvaříme, scedíme, nakrájíme salám cibuli, a zeleninu a promícháme s těstovinami. Přidáme tatarku nebo bílý jogurt. Tatarka je lepší. Osolíme a dokořeníme dle chuti. Dáme do lednice, aby to bylo studené. Moc dobré!!!
Brambory plněné ementálem
(Nigellka, 6. 10. 2007 15:58)
asi 200g brambor,40g másla,2 žloutky,80g strouhaného ementálu,sůl,sladká mletá paprika,80g zakysané smetany,zelená petrželka,čerstvý kopr
Důkladně omyté brambory uvaříme ve slupce do poloměkka.Brambory rozpůlíme,část dužiny vydlabeme.Máslo a žloutky utřeme do pěny,přidáme strouhaný sýr,sůl,sladkou mletou papriku,zakysanou smetanu a vnitřek brambor.Vše důkladně smícháme a směsí naplníme vydlabané půlky brambor.Posypeme zelenou petrželkou a dáme zapéct do trouby.Upečené brambory ozdobíme čerstvým sekaným koprem.Kdo nemá kopr rád nemusí ho použít.DOBROU CHUT...
NÁMOŘNICKÉ MASO
(Nigellka, 6. 10. 2007 15:07)
180g vepřové kýty,sůl,mletý pepř,20g oleje,40g cibule,60g zelené papriky,40g ostrého kečupu,60g sterilované kapie,sojová omáčka
Vepřové maso nakrájené na nudličky osolíme,opepříme a orestujeme na cibulovém základu,podlijeme vařící vodou a dusíme.Když je maso poloměkké,přidáme nakrájenou na nudličky zelenou papriku,kečup a dále dusíme.Nakonec vložíme na nudličky pokrájenou sterilovanou kapii,podusíme již jen krátce a dochutíme sojovou omáčkou.
Jako přílohu doporučuji rýži.
Kuře s nivou
(Nigellka, 6. 10. 2007 14:53)
2 čtvrtky kuřete,20g másla,20g cibule,1dl bílého vína,200g žampionů,mletý bílý pepř,sůl,80g nivy,čerstvý kopr
Omyté kuře osolíme,opepříme,orestujeme na cibulovém základu a podlijeme bílím vínem.Krátce v troubě podusíme,přidáme oloupané a na plátky pokrájené žampiony a dále dusíme.Na závěr posypeme strouhanou nivou,kterou necháme rozpustit.Na talíři posypeme posekaným čerstvým koprem.
Halušky
(Belina, 5. 10. 2007 21:36)
Nevim presne pomery prisad ale myslim ze to zvládne každý.
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemno,pridame hladkou mouku,sul,1cele vejce vznikne nam tuhsi testo ktere potompres velky cedník prepasírujeme do vařicí vody je třeba 1kus zkusit jestli se nerozpadne kdyztak jeste zahustit.Varit jen chvilku dokud nevyplavou na hladinu pak do cedniku trochu propláchnout a zamichat s nejakym roztíratelným sýrem zředeným smetanou nebo Bryndzou když ji seženete.Daji se jist i s kysaným zelým.Brambor staci tak 5,pozor nezahaluškovat se.dobrou chut
Vychytávky
(Pavluša, 4. 10. 2007 14:41)
Ořechy snáze zbavíme skořápek, jestliže je přes noc ponoříme do vody s přísadou cukru. Dají se lépe rozlousknout, skořápky se rozdělí v polovině a nerozdrobí se.
Přesolenou polévku, či omáčku zlepšíme přidáním kostky cukru, nebo 2-3 plátků brambor, které pak vyndáme.
Houbovou smaženici připravujeme tak, že houby dusíme nejprve ve vlastní šťávě a teprve po chvíli přidáváme tuk. Stává se, že přidáme-li máslo hned, houby tvrdnou.
Vyschlou hořčici dostaneme do použitelného stavu tím, že do ní přidáme několik kapek octa s trochou cukru a dobře promícháme.
Zcukernatělý med uvedeme do původního tekutého stavu tak, že ho dáme do vodní lázně o teplotě 40 st., nebo ho rozehřejeme v mikrovlnce.
Aby karamel okamžitě neztvrdl, pridáváme do něj (jakmile začne hnědnout) několik kapek citronové šťávy nebo octa.
Aby byly rozinky rovnoměrně rozptýleny v pečivu, obalíme je buď v krystalovém cukru nebo mouce.
Povrch bábovky povlažíme před pečením tukem nebo mlékem, povrch pak nepopraská.
Aby se ruce po škrábání brambor nebo čištění zeleniny lépe umyly, potíráme je předem citronovou šťávou. Skvrny, které přesto zůstaly třeme kůrou z pomeranče.
Zčervenalé ruce ošetřujeme lázní v teplé slané vodě a potom vetřeme olivový olej.
Pach česneku zmizí, umyjeme-li ruce v kávové sedlině.
Pach cibule odstraníme, jestliže prostory mezi prsty třeme petrželkou.
Pachu ryby se zbavíme, třeme-li před umytím ruce solí.
Sluneční salát
(Pavluša, 4. 10. 2007 14:06)
3 mrkve, 1/4 bílého hlávkového zelí, 4 středně velká sladká jablka, 1 hrnek rozinek, 8-10 lžic pomerančové šťávy, 3 lžíce citronové šťávy
Vše nastrounáme a smícháme.
Makovec
(Pavluša, 4. 10. 2007 14:03)
2 1/2 hrnku polohr. mouky, 1 hrnek cukru, 1/2 hrnku oleje, 1 1/2 máku, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, 1/2 litru mléka
Vše smícháme a dáme péct do vymaštěného a vysypaného pekáče.
(Pokud použijete bilý mák, získáte krásnou oříškovou chuť)
Jablkový dort
(Pavluša, 4. 10. 2007 14:00)
80 dkg jablek rozkrájíme na kousky a rozvaříme s 1 sklenkou vody. (jablka můžeme i rozmixovat, zkrátí se tak doba přípravy)
2 vanilkové pudinky rozmícháme se 2 skleničkami vody a 20 dkg cukru, přidáme k jablkům a vaříme 10 minut.
Částečně prochladlé vrstvíme s dětskými piškoty (asi 2 sáčky) do dortové formy. Dáme ztuhnout do ledničky a nakonec ozdobíme šlehačkou.
Rychlý koláč
(Pavluša, 4. 10. 2007 13:57)
125 g másla, špetka soli, 85 g cukru, 3 žloutky, 120 g hl. mouky, 2 lžičky prásku do pečiva.
Na polevu: 3 bílky, 100 g cukru, 3 lžíce strouhanky
Smícháme máslo, sůl, cukr a žloutky. Přidáme mouku s práškem do pečiva. Vypracujeme těsto. Formu o průměru 20-22 cm vymažeme a naplníme těstem. Bílky ušleháme, přidáme cukr a strouhanku. Koláč směsí potřeme a pečeme v předehřáté troubě asi 45 minut při 175 st.
Sněhový koláč
(Pavluša, 4. 10. 2007 13:53)
6 vajec, 18 dkg cukru-krupice, 18 dkg másla, 18 dkg čokolády, 18 dkg hladké mouky
Bílky s cukrem ušleháme na tuhý sníh. Máslo a čokoládu rozpustíme a necháme vychladnout. (rychle to jde v mikrovlnce, jinak ve vodní lázni) Vzniklá hmota se vmíchá do sněhu a přidá se mouka,zamíchá a dá do tukem vytřené a moukou vysypané formy. Pečeme na 200 stupňů asi tak 35 minut. Podáváme posypaný moučkovým cukrem.
netradiční salát
(ana.daly, 29. 9. 2007 15:01)2,5kg červ.řepy,2,5kg zelí,0,5kg cibule,0,5l vody,0,5l octa,1lžice kmínu,40dg cukru,4dg soli řepu uvařit,oloupat a pokrájet vše,smíchat a nechat 2hod.odležet,dát do sklenic a sterilovat cca 20min.na80_85°C.dobré jako příloha,nebo jen tak.kdo nechce salátu hodně,může poloviční dávku.
pomazánka z nivy
(ana.daly, 29. 9. 2007 14:43)200g Nivy ,1/2 másla,nastrouháme,sůl podle potřeby,niva je slanější,pepř,zalijeme trochu pivem a utřeme,mažeme jednohubky,nebo chleba,zdobíme pomerančem,hr.vínem,vlaš.ořechy,podle chuti.dobrě k pivu nebo bílému vínu.dobrou chuť
Pálivec
(herrmannek, 29. 9. 2007 14:12)Vepřové maso z kýty nakrájíme na nudličky,osolíme, opepříme a opečeme na oleji. Po mírném opečení přidáme na kolečka cibuli, kečeup,sekané feferonky, hořčici a osmahneme. Podáváme na topince.
Zelňačka
(Lubos.C.stph, 29. 9. 2007 9:20)
Hanácká zelňačka
Suroviny na 4 porce:
200 g kysaného zelí
1l vody
2 dcl mléka
250 g zakysané smetany
2 vajíčka syrová
špetka soli
světlá jíška (tuk, hladká mouka, případně cibule)
ocet dle potřeby
4 vejce na tvrdo
4 brambory uvařené ve slupce,oloupané a nakrájené
(koření – kmín, pepř, nové koření)
Jak na to?
Zelí se uvaří zvlášť v přiměřeně osolené vodě až do změknutí. Po té se přidá mléko, jíška a krátce za stálého míchání převaříme, přidáme rozšlehané vejce a smetanu, dosolíme a dochutíme octem. Na talíři se přelijí polévkou nakrájené vařené brambory, přidá se nakrájené vejce natvrdo a zelená petrželka.
Smažené Olomoucké syrečky
(Lubos.C.stph, 29. 9. 2007 9:18)
Smažené Olomócké syrečky:
Suroviny:
trvanl.salám
1 balení syrečků
srouhanka
mouka
vajíčka
Postup přípravy:
Kolečko syrečků vložíme mezi kolečka trvanlivého salámu a obalíme, nejlépe v troj-obalu a usmažíme jako řízek.Doporučení aby se neroztekly , tak je vhodné před smažením je dát asi na 10 min. do ledničky na mražák. Podáváme s klasickou přílohou, brambor, hranolek a pod.
Doporučuji je to specialita a kdo ochutná nebude litovat....je to podobné smaženému sýru se salámem...
a co takhle škvarky...
(Lubos.C.stph, 28. 9. 2007 16:33)
Škvarková pomazánka:
3/4kg škvarků
0,7L lečo e zeleninou
2 polévkové lžíce hořčice
1 malý rajský protlak
6 vajíček
sůl,pepř
Postup přípravy:
Škvarky pomeleme s lečem ,přidáme rajský protlak ,sůl ,pepř ,hořčici ,vše rozmícháme ,přidáme vajíčka a za stálého míchání vaříme asi 15 minut .
Můžeme dáti do skleniček a chvíli sterilizovat pro uchování na delší dobu .
a další z rodného kraje..
(Lubos.C.stph, 28. 9. 2007 16:32)
Tvarůžková pochoutka
2 balíčky tvarůžků
1 smetana
mletá paprika
kmín
Tvarůžky nakrájíme na drobné kousky, přidáme špetku mleté papriky, špetku kmínu a vše zalijeme smetanou. Uložíme do lednice na 1-2 dny, občas promícháme. Podáváme s chlebem nebo pečivem.
a další sladkost...
(Lubos.C.stph, 28. 9. 2007 16:15)
Kefírové lívance
suroviny:
1 kefír
3 vajíčka
1 lžička prášku do pečiva
1 hrníček polohrubé mouky
olej
a něco na ozdobení.....šlehačka.....ovoce.......marmeláda...a pod.
příprava:
kefír , vajíčka , mouku a prášek do peč. smícháme v nádobě.......pozor těsto je hustší kozistence...malé množství dáme na pánvičku .Pozor těsto nabude na množství....a lívanec podle chuti nazdobíme.
Kuře s fíky
(Andel_Pane, 11. 10. 2007 10:02)